Uspomene oživjele Vladu Miloševića

Aleksandra Madžar
Uspomene oživjele Vladu Miloševića

Banjaluka - Zvuci kompozicija u koje je veliki srpski stvaralac utkao svoj talenat, lične stvari, notni zapisi, poštovanje njegovog lika i djela mnogobrojnih posjetilaca obilježili su otvaranje izložbe "Vlado S. Milošević - Život protkan notama" u Muzeju Republike Srpske.

Autor postavke koja je značajan dio ovogodišnje manifestacije "Dani Vlade S. Milošević" je kustos etnomuzikolog Muzeja RS Sanja Pupac.  Izložbu koju je pripremala dugi niz godina, jer je bilo potrebno vrijeme da se objedini građa ovog kompozitora, u subotu uveče u nacionalom muzeju otvorila je pomoćnik ministra za kulturu Republike Srpske Irena Soldat-Vujanović.

Na značaj ove postavke osvrnula se i direktor Muzeja RS Nada Puvačić.

- Danas svi možemo da vidimo šta znači kada jedna sredina ima tako velike ljude kao što je bio Vlado Milošević koji je bilježio svaki ton narodnog glasa i tradicije - naglasila je Puvačićeva.

Mnogobrojni kulturni radnici i znatiželjni Banjalučani imali su priliku da čuju i djela Vlade Miloševića u izvođenju studenata i profesora banjalučke Akademije umjetnosti koja je zajedno sa Muzikološkim društvom Republike Srpske organizator ove značajne manifestacije. U akustičnom prostoru ove kulturne institucije odjeknula su djela "Zapjevala bul-bul ptica", "Koštunice, mila li si" i "Elegija za violinu".

- Izložba je biografsko djelo Vlade Miloševića i podijelili smo je u tri konceptualna dijela. Posjetioci će imati priliku da se upoznaju sa mladosti i životom Vlade Miloševića, da vide njegovu radnu sobu, ali i notne zapise koje baštini muzej - rekla je Pupac.

Kako kaže, velika joj je čast što je dio pionirskog posla - popisivanja djela srpskog akademika, pedagoga i etnomuzologa, a izložba će biti otvorena dva mjeseca.

Dekan Akademije umjetnosti Luka Kecman pohvalio je trud i zalaganje autora Sanje Pupac.

- Narod koji ima tradiciju ima i budućnost. Očekujem da mladost koja dolazi jednoga dana obuhvati tradiciju koju danas stvaramo i da se niko ko to zaslužuje ne zaboravi - kazao je Kecman.

Najzanimljiviji dio za sve prisutne bio je govor recenzenta kataloga izložbe redovnog profesora na Fakultetu muzičke umetnosti u Beograd Olivere Vasić koja je pričala o životu Vlade Miloševića.

- On je imao razne razvojne etape u stvaranju samog sebe. Živeo je u burnim vremenima i preživeo sve ratove koji su bili u prošlom veku. Često je menjao fakultete, pa je studirao istoriju, matematiku, geografiju, ali su mu sve vreme note bile u glavi - ispričala je Vasićeva.

Bogatstvo djela

- Kada je u Banjaluci osnovao Muzičku školu, nije bio zadovoljan njenim učenicima. Počeo je da obilazi sela i pevače severozapadne Bosne. Sa terena je donio više od 2.000  melodija. Pored tih, ostavio je 157 vokalnih dela za glas i klavir, za glas i orkestra, dela za muške i ženske i dečije horove, jedanaest rukoveti, jedanaest liturgija, šezdeset dva dela pisana za razne instrumente i orkestre. Stvorio je muziku za pet pozorišnih komada i operu "Jazavac pred sudom"  - rekla je Olivera Vasić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana