Uspješno završen 6. salon stripa Banjaluka: Izgradnja domaće scene temelj budućnosti

Branislav Predojević
Uspješno završen 6. salon stripa Banjaluka: Izgradnja domaće scene temelj budućnosti

BANjALUKA - Međunarodni salon stripa “Deveta dimenzija”, šesti po redu, održan je tokom vikenda u Kamenoj kući na tvrđavi Kastel uz sjajan program i više nego dobre reakcije svih ljubitelja devete umjetnosti.

Udruženje strip autora i obožavalaca stripa Republike Srpske “Deveta dimenzija” kao i ranije organizovalo je salon, a i ove godine gosti su bili svjetski i regionalni autori. Svi ljubitelji stripa imali su priliku da se druže i upoznaju sa autorima i njihovim radovima, da pogledaju nekoliko izložbi ili da učestvuju u školi crtanja. Predsjednik “Devete dimenzije” Zoran Pejić, rekao je za “Glas Srpske”, da je ovogodišnji salon nadmašio ne samo očekivanja udruženja, već je po svim parametrima od statistike do reakcija, najbolji salon do sada.

- Što se tiče ovogodišnjeg salona desila se vrlo rijetka stvar, kada su u pitanju događaji ovog tipa, da su nadmašena očekivanja ne samo nas kao organizatora, već i gostiju salona i posjetilaca koji su u nikad većem broju došli u Kastel. Odlične izložbe, zanimljivi gosti i jako pozitivna atmosfera definitivno su velika nagrada za sve nas uključene u pripremu salona i snažan podstrek da nastavimo jačati temelj domaće scene u narednim godinama - rekao je Pejić.

Među gostima salona bili su poznati italijanski umjetnici Tomaso Bjanki i Đovani Bruca, poznati po radu na  serijalima poput “Mister Noa”, “Dampira”, “Dragonera”, “Teksa Vilera” i “Breda Barona”, koji su predstavili izložbe svojih radova na radost brojnih ljubitelja “Boneli” produkcije. Među sadržajima koje su posjetioci imali priliku da pogledaju su retrospektivne izložbe veterana devete umjetnosti Zdravka Mićanovića iz Lopara i njegove izložbe “Osamdesete”, strip-izložbe legendarnog Zdravka Zupana “Lobačev: Čardak ni na nebu ni na zemlji”, koju je predstavio strip-teoretičar Zoran Stefanović, koji kaže da je oduševljen kvalitetom salona i radom “Devete dimenzije”.

- Ne mogu sakriti oduševljenje onim što rade umetnici okupljeni oko “Devete dimenzije”, koji su svesni da je domaći strip i domaći autori ključ za razvoj ozbiljne scene na ovom polju umetnosti. U ovom slučaju samo treba omasoviti njihov rad, uključiti kulturne institucije Srpske i Srbije kao podršku i mogu u ime Udruženja strip autora Srbije da obećam da ćemo učiniti sve da što jače integrišemo strip scenu u Srpskoj i Srbiji na obostrano zadovoljstvo - rekao je Stefanović.

Posebno zanimljiv segment ovogodišnjeg salona bila je promocija bratskih salona iz Laktaša, Bratunca i Herceg Novog, koji su predstavili svoj istorijat i planove svim zainteresovanim te produbili veze sa publikom. Osim brojnih izložbi, predstavljanja autorskih radova i crtačkih radionica, održana je i berza stripova sa bogatim izborom stripova od klasika “Bonelijeve” produkcije poput “Zagora”, “Mister Noa”, “Dilana Doga”, do strip albuma sa novitetima svjetske produkcije od američkog do frankofanskog stripa.

Izdanja

Tokom salona održane su i promocije izdanja “Devete dimenzije”, strip albuma “Gluvo doba”, adaptacije istoimene horor antologije književnika Ninoslava Mitrovića i izdanja “Stripovijetke: Branko Ćopić”, kapitalnog djela slavnog krajiškog pisca. Promocija i odlična prodaja ovog izdanja, po riječima urednika Predraga Ikonića, pokazatelj je koliko stripovi sa domaćim temama nedostaju našoj publici, posebno ako se izaberu zanimljivi motivi i uloži ozbiljan umjetnički trud u njihovo stvaranje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana