Uspješna sezona za Dječije pozorište Republike Srpske: Teatar posvećeno radi za najmlađu publiku

Milanka Mitrić
Uspješna sezona za Dječije pozorište Republike Srpske: Teatar posvećeno radi za najmlađu publiku

BANjALUKA - Kraj jedne kalendarske godine uvijek je pogodan za sumiranje ostvarenih rezultata, osvrt na godinu koja je na izmaku, te na iznošenje novih planova i ideja.

Za Dječije pozorište Republike Srpske protekla godina je bila izuzetno uspješna. Rezultati  su pokazatelji da ova pozorišna kuća koja na sceni kroji bajke iz sezone u sezonu brani atribute nacionalnog teatra i radi posvećeno na poboljšanju i stvaranju kvalitetnih predstava za najmlađu pozorišnu publiku.

- Izveli smo četiri premijere, zabilježili brojna gostovanja, osvajali prestižne nagrade, bili dobri domaćini velikog festivala, organizovali reviju najboljih predstava, izgradili najposjećeniji snježni grad “Snješkovo”. Sve to je bilo na radost desetina hiljada mališana u Banjaluci, Prijedoru, Beogradu, Doboju, Istočnom Sarajevu, Solunu, Subotici, Rijeci, Novom Sadu i Podgorici - naveli su iz Dječijeg pozorišta Republike Srpske.

“Ježeva kućica” u režiji Slobodana Perišića je predstava koja je bila prva odigrana u ovoj godini, i proizvod je domaćih snaga, koji su djelo Branka Ćopića u novom ruhu ponovo oživjeli na sceni DPRS. Nakon “Ježeve kućice” za najmlađe ljubitelje pozorišta premijerno je igrana predstava “Peća i vuk”, rađena po simfonijskoj bajci ruskog kompozitora Sergeja Prokofjeva, u režiji Bisere Kolevske.

Treća ovogodišnja premijera u DPRS bila je predstava “Noć u Merlinovom zamku”, autora i režisera Sandre Rodić-Janković, a četvrta i posljednja predstava “Koboldi”. Za dramatizaciju i režiju komada bio je zadužen Todor Valov, a djelo je nastalo prema bajci Aleksandra Dime.

Ono što je svakako značajno za Dječije pozorište, a obilježilo je proteklu godinu, jeste punoljetstvo Međunarodnog festivala pozorišta za djecu koji je održan u oktobru.

- Dječije pozorište RS ugostilo je oko dvije stotine pozorišnih stvaralaca iz cijelog svijeta. Na ovogodišnjem festivalu, u takmičarskom dijelu programa, učestvovalo je sedamnaest teatara iz deset država, počevši od Italije, Poljske, Hrvatske, Srbije, BiH, Slovenije, Slovačke, Bugarske, Makedonije i Rusije - naveli su iz Dječijeg pozorišta RS.

Ansambl Dječijeg pozorišta tokom godine gostovao je u brojnim gradovima države i regiona, ali i šire, te su tako, osim u gradovima Srpske i Srbije, gostovali i u Solunu. Sarađivali su sa brojnim institucijama kulture i umjetnicima, te tokom godine organizovali mnoge dodatne aktivnosti. U februaru i martu održana je osma revija predstava DPRS, kada je odigrano ukupno sedam predstava, a organizovana su i gostovanja u banjalučkim prigradskim naseljima. Takođe, DPRS je ove godine zajedno sa Kinotekom RS počeo projekat “Predstavljanje arhiva Kinoteke Republike Srpske u Banjaluci”, koji će biti nastavljen i u narednoj sezoni.

 

NAGRADE

Među nagradama za ovu godinu izdvajaju se: priznanje za “Medvjedića Timoteja” na Lut festu u Istočnom Sarajevu, za komad “Odisej - San o povratku” na Međunarodnom festivalu lutkarstva u Podgorici i “Ježevu kućicu” na 26. Međunarodnom festivalu pozorišta za decu u Subotici. Takođe, predstava “Mačak u čizmama” nagrađena je na 10. Bugojanskom lutkarskom bijenalu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana