Uspjeh prvog dugometražnog filma režisera Dane Komljena: Svi sjeverni gradovi na festivalu u Njujorku

Tanjug
Uspjeh prvog dugometražnog filma režisera Dane Komljena: Svi sjeverni gradovi na festivalu u Njujorku

Beograd - Prvi dugometražni film mladog i nagrađivanog reditelja Dane Komljena "Svi sjeverni gradovi" biće prikazan 8. oktobra na Filmskom festivalu u Njujorku, u programu "Projections".

Film je imao svjetsku premijeru 5. avgusta, na prestižnom švajcarskom festivalu u Lokarnu, nakon toga i regionalnu na Sarajevo film festivalu, a u Njujorku će biti prikazan u okviru programa koji se bavi inovativnim formama i tehnikama, eksperimentalnim narativnim strukturama, avangardnom poetikom i savremenim umjetničkim izrazima.

Priča prati Bobana i Borisa koji žive u napuštenom kompleksu gotovo identičnih bungalova, okruženi zalutalim magarcima, plastičnim bocama i crvenim bobicama, divljom trskom, visokim drvećem i sezonskim radnicima.

Dolazak nekog novog u ovaj osamljeni prostor preokreće njihovu uhodanu svakodnevicu. Spoljašnji svijet se pojavljuje i sa sobom donosi priče o drugim vremenima, o gradovima na sjeveru i jugu, o tome kako nešto biva napravljeno.

Glavne uloge tumače Boban Kaluđer, koji je već igrao u Komljenovim kratkim filmovima, Boris Isaković, kao i reditelj Dane Komljen.

Film je snimljen u koprodukciji kuća Dart filma (Srbija), Pro.ba i Vizart (BiH) i Code Blue (Crna Gora).

Projekat su podržali holandski Fond Hubert Bals, Filmski centar Srbije, Fondacija za kinematografiju Sarajevo, Direktorat za kulturnu baštinu Ministarstva kulture Crne Gore, kao i Nacionalni studij za savremenu umjetnost Frenoa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana