Uspenije Gavrilovo Jovana Babića privuklo pažnju

Cvija Mrkonjić
Uspenije Gavrilovo Jovana Babića privuklo pažnju

Banjaluka - Radost uspjeha, kao što je objava trećeg izdanja književnog djela, nije samo piščeva. Treće izdanje romana je kako uspjeh romana tako i lični uspjeh.

Kazao je to "Glasu Srpske" književnik i dugogodišnji novinar Jovan Babić, koji će promociju trećeg izdanja svog romana "Uspenije Gavrilovo" održati večeras u Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci Republike Srpske u Banjaluci.

Za one koji još nisu zavirili između korica ove knjige otkriva da je, kao što se da naslutiti po naslovu, glavni lik Gavrilo Princip.

- Navedeno odmah upućuje na njegov atentat na nasljednika bečkog prestola Franca Ferdinanda, 28. juna 1914. na Vidovdan u Sarajevu, na njegove saučesnike i sapatnike, mladobosance, na njihovu nezamislivu žrtvu za svoj ideal - navodi Babić i podsjeća da su se pripadnici Mlade Bosne borili za rušenje Austrougarske i ujedinjenje svih Južnih Slovena.

Roman je objavljen prije 20 godina, nakon višegodišnjih istraživanja i pisac ističe da štivo nije navijačko već istinom nadahnuto svjedočenje o jednom minulom vremenu i njegovim istinskim junacima i paćenicima.

Jovan Babić planira promociju "Uspenija Gavrilovog" i na beogradskom Sajmu knjiga, a nada se i sponzoru koji će omogućiti da njegovo djelo "Smrt pod krstom" napokon ugleda svjetlost dana.

- Krajnji čas bi bio da se neko pod ovom kapom nebeskom smiluje da nakon trogodišnje čamotinje ispliva i ovaj moj roman, da ne ostane samo kao piščev gluvi barut - poručio je Babić.

Dodao je da su pisci i knjige pomalo pali u zaborav u sadašnjem vremenu.

- U iole normalnom svijetu knjiga i umjetnost su dio društvene brige i potpore, dok kod nas na knjige i književnike društvo ne daje ni prebijenu paru - kazao je Babić.

U maju ove godine publika je imala priliku da pogleda i Babićevu izložbu fotoportreta i fotoaparata pod nazivom "Zapisano svjetlošću". Na postavci je bilo prikazano oko 70 fotoportreta ljudi različitih starosnih doba i oko 50 fotoaparata koje je sakupljao godinama.

Priznanja

Jovan Babić, kao pisac 14 knjiga, dobitnik je većeg broja književnih nagrada i društvenih priznanja, među kojima su i prestižna "Kočićeva nagrada", kao i najviše priznanje ovog grada "Zlatni grb grada Banjaluke".

- Priznanja nosim kao ličnu satisfakciju za minuli rad, ali i kao svojevrsni teret. Kao i slavu, lakše je dostići nagradu i priznanje nego sačuvati njihov dignitet - istakao Babić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana