Uskoro stiže novi “Bonelijev” strip “Nero”: Epska priča o magiji i krstaškim ratovima

Branislav Predojević
Uskoro stiže novi “Bonelijev” strip “Nero”: Epska priča o magiji i krstaškim ratovima

Slavna italijanska izdavačka kuća “Boneli” izdaje 16. decembra potpuno novi strip pod nazivom “Nero”.

Ovo ostvarenje kreirao je Emilijano Mamukari, domaćoj publici poznat po radu na stripu “Dilan Dog” i kultnom SF serijalu “Siročad”, zajedno sa svojim bratom Mateom. Novi serijal planiran je kao izdanje edicije “Audače”, koju je “Boneli” pokrenuo 2018. godine sa izdanjima namijenjenim za stariju i zreliju publiku. Do sada smo se zahvaljujući domaćim izdavačima upoznali sa stripovima “Dedvud Dik” i “K11”, koji su originalno objavljeni kao dio edicije “Audače”, a koji su naišli na sjajne kritike i dobar odziv publike.

Strip “Nero” donosi priču o dva ratnika, jednom Arapinu i jednom hrišćaninu, koji se bore rame uz rame da osujete prijetnju koja se nadvija nad čovječanstvom u pozadini krstaških ratova. Ova saga miješa mračni i avanturistički svijet srednjeg vijeka sa tradicijom orijentalne bajke. Emilijano Mamukari objasnio je porijeklo naslova “Nero” kroz specijalne kulturne i mitološke veze sa Bliskim istokom.

- U istočnoj magiji, ako znate nečije pravo ime, imate moć nad njim. Naš protagonista je odlučio da se nazove Nero, ili na arapskom Asvad, da bi sakrio svoje pravo ime. Toliko ga je dobro sakrio da se više ni ne sjeća. Sama ideja je potekla čitanjem prelijepog romana “Zovem se crveno” turskog pisca Orhana Pamuka. U knjizi se glavni junak zove Neron, što je poslužilo za našu kraću, strip varijantu imena - rekao je Mamukari.

Priče glavnih likova kreću se u istorijskoj pozadini krstaškog pohoda na Bliski istok, miješajući elemente bliskoistočnog bajkovitog imaginarija - magove, duhove, magiju predaka, sa mračnim i avanturističkim svijetom hrišćanskog srednjeg vijeka, sa otvorenim bitkama, epskim izazovima, vođama, monasima, trgovcima ljudima i mladim paladinima u potrazi za srećom.

Autorski tim

Serijal će u Italiji biti objavljivan u boji, u tvrdo koričenim izdanjima dimenzija 20dž30 cm, a prvi broj će imati 80 stranica.

Među umjetnicima koji će raditi na ovom serijalu kao crtači naći će se Luka Saponti, zadužen za kolorisanje, te Alezio Avalone, Mateo Kremona i Pjerantonio Bruno, koji su reputaciju potvrdili radom na brojim projektima “Boneli” produkcije

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana