Uskoro počinje manifestacija “Dani Duška Trifunovića”

Rajko Vuković
Uskoro počinje manifestacija “Dani Duška Trifunovića”

PALE - Tradicionalna manifestacija “Dani Duška Trifunovića”, koju u čast ovom književniku, pjesniku i televizijskom autoru na Palama organizuje lokalni Kulturno-sportski centar, biće održana od 13. do 15. septembra.

Prvog dana manifestacije, u petak, 13. septembra, u 11 časova biće održan program za djecu “Djeci u čast”, kada je planiran susret književnika Branka Stevanovića i Dejana Aleksića sa učenicima osnovnih škola sa područja grada Istočno Sarajevo. Iz Kulturno-sportskog centra Pale saopšteno je da se program nastavlja proglašenjem pobjednika i dodjelom nagrada finalistima konkursa za najbolji literarni rad o temi “Nek živi ljubav”. 

Istog dana u sali Kulturno-sportskog centra u 19 časova biće održan program za odrasle “Bukvalno tako”, kao i dodjela nagrade “Duško Trifunović” za afirmaciju srpske kulture i književnosti. Učesnici programa biće pisci Blagoje Baković, Milica Bakrač, Goran Vračar, Željko Pržulj, Branko Stevanović i Dejan Aleksić. Besjedu o Dušku Trifunoviću govoriće Blagoje Baković. U muzičkom dijelu programa učestvovaće profesorica muzike Ivana Cerović.

Velikan srpske književnosti Duško Trifunović je od slave i uspjeha, kako to, nažalost, ide kod nas, postao skrajnut i poluzaboravljen, ali djeluje da se posljednjih godina ta situacija mijenja, snimaju se dokumentarci o njemu, igraju se predstave i organizuju ovakve manifestacije. Književnik Željko Pržulj, jedan od učesnika manifestacije, vjeruje da se značaj Duškovog djela polako, ali sigurno vrednuje na pravi način.

- Tako se dešava sa svim srpskim piscima, dok su živi, oni su skrajnuti, a kad umru, tek se onda o njima govori, naravno, ako imaju uopšte sreće pa da se nađe neko ko bi njihova djela vrednovao. Iskreno, ja vjerujem da će Duško Trifunović dobiti svoje pravo i više nego zasluženo mjesto u Srpskoj književnosti - rekao je Pržulj.

Cijenjeni srpski pisac iz Istočnog Sarajeva, iza kojeg stoji obiman i poštovan književni opus, kaže da je važno da jedna ovakva manifestacija poput “Dana Duška Trifunovića” postoji, prije svega zbog živog kontakta čitalaca i pisaca koji čuvaju sjećanje na Duška.  

- To je veoma bitno. Da nema ovakvih događaja i sličnih manifestacija, izgubilo bi se književno mjesto Duška Trifunovića, vjerovatno se ne bi znalo za njega i desilo bi se to da bi mnogi pomislili da je Goran Bregović autor pjesme “Pristao sam biću sve što hoće” ili da je riječ o nekoj narodnoj pjesmi. Duškove pjesme jesu danas pjesme iz naroda, ali ih je pisao velik pisac - rekao je Pržulj.

Drugog dana manifestacije, u subotu, 14. septembra, u 18 časova planirana je predstava za djecu “Hvala Vuku za azbuku” u izvođenju profesionalnog glumca i autora predstave Cvetina Aničića iz Šida.

Za nedjelju, 15. septembar, zakazan je koncert pjevačice Nede Ukraden sa predgrupom Nemanje Radoševića u 20 časova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana