Uskoro dokumentarac o najboljem srpskom scenografu Miljenu Kreki Kljakoviću

Agencije
Uskoro dokumentarac o najboljem srpskom scenografu Miljenu Kreki Kljakoviću

Snimanje dugometražnog dokumentarnog filma "Kreka", priče o najboljem srpskom, i jednom od najboljih svjetskih filmskih scenografa Miljenu Kreki Kljakoviću biće uskoro završeno na lokacijama u Los Anđelesu.

Na sajtu Filmskog centra Srbije objavljen je i zvanični tizer za ovu uzbudljivu biografsku sagu o jednom izuzetnom čovjeku i umjetniku, njegovom snu i strastima, koju režira Strahinja Savić.

- Kreka je velika ličnost, privatno i profesionalno, pa dokumentarac o njemu mora da oslikava grandioznost i monumentalnost njegove umjetničke zamisli. Zasada mogu da kažem da će to prevashodno biti montažni kolaž filmova, bogatog arhiva, ali i dragocjenog materijala koji smo snimali - izjavio je reditelj.

Kreka je "proputovao" istorijskim epohama, zemljama, kulturama i religijama konstruišući i gradeći najrazličitije filmske "magije" - sagradio je Veneciju sa 135 palata iz 15. vijeka, Turkmenistan i dvorac u Kazahstanu, čitav engleski grad iz epohe i gotsku katedralu iz 12. vijeka, Meku, Medinu i hrišćanski manastir u Bosri iz 6. vijeka na 120.000 kvadratnih metara izvedenog dekora... Sarađivao je sa velikanima sedme umjetnosti, Spilbergom, Milošem Formanom, Žan-Pjerom Ženeom, Ridlijem Skotom, Brandom, Fej Danavej, Denijem de Vitom...

Srpski filmski stvaralac koji je značajan u svjetskim okvirima završio je ovu godinu sa jednim od najvećih profesionalnih izazova - za film oskarovca Berija Levinsona, prvi put u karijeri, konstruisao je i dizajnirao dva najveća nacistička logora iz Drugog svjetskog rata, u Aušvicu i Javorcnu, uključujući i mnogo američkih enterijera iz epohe, ulice Njujorka...

U dokumentarcu "Kreka", prikazivanje njegovog djela isprepletano je svjedočanstvima svjetski priznatih stvaralaca i oskarovaca - Džonija Depa, koji glumi Kreku dok radi za radnim stolom u svojoj biblioteci, direktora fotografije Vitorija Storara, Levinsona, Mađida Mađidija, Brajana Helgelanda, producenta Metija Lešema, ali i čuvenih srpskih reditelja Emira Kusturice, Gorana Paskaljevića, Slobodana Šijana, Gorana Markovića, Srđana Karanovića.

Kako je istakao Savić, jedna od osnova ovog filma je i pitoreskno Krekino hodočašće prema Meki i Medini, njegovim scenografijama o kojima je pisao i britanski Gardijan, koje nisu porušene i još uvijek postoje.

Dokumentarac o umjetniku koji među priznanjima ima i francusku nagradu Cezar, Evropske filmske akademije Feliks, nominacije za nagradu za scenografsku izuzetnost Američkog udruženja art direktora, Emi.., realizuje se uz podršku FCS, i u produkciji Centar filma. Premijera je planirana za jesen iduće godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana