Uručenjem nagrade spuštena zavjesa 42. Brankovog kola

Aleksandra Madžar
Uručenjem nagrade spuštena zavjesa 42. Brankovog kola

Sremski Karlovci - Prestižna književna nagrada "Brankovog kola", "Branko Radičević", za ukupan pjesnički i stvaralački opus, uručena je juče Slavomiru Gvozdenoviću čime je svečano zatvorena 42. književna manifestacija "Brankovo kolo".

Ovo priznanje u najstarijoj srpskoj gimnaziji, čuvenoj Karlovačkoj, diplomu "Brankovog kola" i statuetu Branka Radičevića laureatu je uručio direktor "Brankovog kola" Nenad Grujičić.

Žiri koji je prepoznao umjetnički kvalitet poezije Slavomira Gvozdenovića radio je u sastavu Nenad Grujičić, Vladimir Jagličić i Marko Kovačević.

- Pesnik je prvi plamičak svoje svetlosti uputio svetu iz Temišvara. Sa temišvarskog studenca Branko je poneo i darivao nam lepotu stihova iz najdivnijeg krčaga srpskog romantizma. U varoši sremskokarlovačkoj, njegovi uvek, krepimo se sa tog studenca, iz tog krčaga, otkrivajući novi smisao pesme i pevanja, pod brodom u čije vrhove gledamo sa čežnjom i poštovanjem - rekao je poslije uručenja nagrade Gvozdenović.

U čast slavodobitnika, njegovu pjesmu "Golub nad Ribišem" govorila je dramska umjetnica Vesna Čipčić, koja je u okviru programa kazivala i "Kikindu" Miroslava Antića.

Jedna od najvećih pjesničkih manifestacija obuhvatila je trideset različitih programa u deset ambijenata koji su se odvijali od 6. do 16. septembra u Sremskim Karlovcima, na Stražilovu i u Novom Sadu. Na svečanom zatvaranju 42. Brankovog kola, koje je proteklo i u znaku 200 godina od rođenja Petra Petrovića Njegoša, predočen je detalj da su se Branko i Njegoš dva puta susreli u Beču, 1846. i 1851. godine.

"Stražilovo"

Priznanje "Stražilovo" ove godine pripalo je Dragoslavu Dedoviću iz Njemačke i Borisu Laziću iz Francuske. Specijalna nagrada "Stražilovo" za mlade dodijeljena je Ireni Bera i Goranu Gavriću Grgi iz Republike Srpske. Ovogodišnji dobitnici "Pečata varoši sremskokarlovačke" su Tanja Kragujević i Goran Labudović Šarlo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana