Uručene nagrade Šušnjar i Slovo Podgrmeča

Srna
Uručene nagrade Šušnjar i Slovo Podgrmeča

Oštra Luka - Načelnik opštine Oštra Luka Dragan Stanar uručio je večeras nagradu "Šušnjar" Anđelku Anušiću za cjelokupno književno djelo i nagradu "Slovo Podgrmeča" Nikoli Dakiću za zbirku pjesama "Trave".

Nagrade su dodijeljene u okviru 42. Međunarodnih književnih susreta "Šušnjar 2017".


Stanar je izjavio da su ovi susreti jedna od rijetkih manifestacija koja njeguje i podstiče zavičajne vrijednosti u književno-umjetničkom stvaralaštvu.

"Ovaj jedinstven poetski pomen u znak sjećanja na 5.500 srpskih i jevrejskih žrtava ustaškog zločina predstavlja najdostojanstveniji način sjećanja na žrtve koje su na svirep način ubijene, samo zato što su pripadale drugom narodu", rekao je Stanar.

Žiri u sastavu Mihajlo Orlović, Boro Kapetanović i Zlatko Jurić jednoglasno su dodijelili nagradu "Šušnjar" Anđelku Anušiću, navodeći da je riječ o "istrajnom i prepoznatljivom piscu", koji stvara u duhu srpske duhovne tradicije i njeguje kulturno nasljeđe i srpsku duhovnost.

"Zbirka žTravež sadrži pjesme koje obuhvataju neprolazne teme i motive u vezi sa ljubavlju, putovanjima i traganjem za osnovnim vrijednostima na kojima počivaju svijet, život i smisao postojanja", navedeno je u obrazloženju žirija za nagradu "Slovo Podgrmeča" koja je dodijeljena pjesniku Nikoli Dakiću iz Novog Grada.

Večerašnji susret književnika bio je prilika za promociju knjiga učesnika susreta, druženje, a pušten je i "poetski vijenac" niz rijeku Sanu.

Na književnoj večeri učestvovali su Zdravko Kecman, Boro Kapetanović, Rade Vrućinić, Mihajlo Orlović, Slavica Mastikosa Panzalović, Nataša Vrućinić, Anđelko Anušić, Goran Vračar, Željko Pržulj, Zoran Kostić, Zlatko Jurić, Miljana Orašanin, Nenad Grujičić, Nikola Dakić i Zavičajni pisci iz Slovenije - članovi Srpskog kulturnog društva "Petar Kočić" iz Kranja.

Književna manifestacija "Šušnjar" dio je programa obilježavanja Ilindanskih dana u Oštroj Luci, koji će biti nastavljeni sutra parastosom žrtvama u Drugom svjetskom ratu na Šušnjaru u Sanskom Mostu i obilježavanjem dana i krsne slave opštine.

Manifestacija Ilindanski dani biće završena 9. avgusta, Grmečkom koridom koja će biti održana 245. put, na Popovića brdu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana