Uručene nagrade „Pečat Herceg Šćepana“ i „Ćiriličnik“

Srna
Foto: in4s.net

PODGORICA - Nagrade „Pečat Herceg Šćepana“ i „Ćiriličnik“ uručene su ovogodišnjim laureatima pjesniku Milutinu Mićoviću i Institutu za srpsku kulturu iz Nikšića, u okviru manifestacije „Trg od ćirilice“ u održane u Herceg Novom.

Književnik Radomir Uljarević je pročitao obrazloženje žirija o uručenju nagrade Mićoviću i istakao da je žiri imao u vidu njegovu višedecinijsku posvećenost književnom radu, jer dosljedno i neostupno ispisuje svoje proze, eseje, kolumne, komentare stihove, spajajući tradicionalne i moderne postupke.

U obrazložnju nagrade „Ćiriličnik“, čiji je dobitnik Institut za srpsku kulturu iz Nikšića, navodi se da Institut postoji od 2016. godine i predstavlja jedinu naučno-istraživačku ustanovu koja se bavi istraživanjem, vrednovanjem i prezentovanjem bogatog srpskog kulturnog i duhovnog nasljeđa na tlu današnje Crne Gore, ali i iz susjednih oblasti.

Neposredno prije uručenja nagrada, publici su se obratili Mićović i Budimir Aleksić, ispred Instituta, a nagrade je uručio predsjednik žirija Budimir Dubak.

Mićović je istakao važnost postojanja manifestacije „Trg od ćirilice“ i podsjetio da je postala jedna od oaza srpske kulture u Crnoj Gori i mjesto skoro kultne duhovne sabornosti.

Aleksić je zahvalio na uručenoj nagradi i povjerenju koje je ukazano Institutu za srpsku kulturu.

On je istakao da „Trg od ćirilice“ opstaje zahvaljujući pregalaštvu jednom od stubova ove manifestacije, ocu Radomiru Nikčeviću, koji se u okviru ove manifestacije „organizovanom akcijom, suprotstavio destruktivnom, ideološkom projektu eliminisanja imena srpskog jezika i potiskivanja ćiriličnog pisma iz ove zemlje“.

Na početku dvanaeste večeri manifestacije „Trg ćirilice“, koja je sinoć završena, hor „Sveti Sava“ iz Herceg Novog priredio je manji koncert, a na kraju su svoje stihove publici predstavili pjesnici Sava Radulović iz Nikšića, Višnja Kosović, Snežana Vukićević Čvoro, Olivera Doklestić, Milun Đurđevac, Teodora Kovač i Branka Denda iz Herceg Novog.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana