Uručena Velika nagrada "Ivo Andrić": Dobitnici Abdulrazak Gurna i Saša Radojičić

GS
Foto: RTRS

ANDRIĆGRAD- U okviru tradicionalnih "Vidovdanskih svečanosti" u Andrićgradu je danas uručena Velika nagrada "Ivo Andrić", a ovogodišnji laureati su nobelovac Abdulrazak Gurna i srpski pjesnik Saša Radojičić.

Svečanosti su prisustvovali predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, patrijarh Porfirije, režiser Emir Kusturica, ministar za naučnotehnološki razvoj i visoko obrazovanje RS Željko Budimir i ministar trgovine i turizma Denis Šulić.

Gurna je rekao da mu je čast što je primio ovu nagradu i dodao da je prije mnogo godina pročitao Andrićev roman ''Na Drini ćuprija'', prenosi RTRS.

Istakao je da je svijet na gubitku jer više Andrićevih dijela nije dostupno na engleskom jeziku.

''Pjesnik govori jezikom svoje zajednice. I za mene je to srpski jezik i to odlučuje kako ćemo vidjeti svijet'', rekao je Radojičić i zahvalio se svima.

Kusturica je naglasio da Velika nagrada "Ivo Andrić" zasluženo pripada Abdulrazaku Gurni, jer njegovo način pisanja podsjeća na Andrićev i okarakterisao nobelovca kao ''jednog od 10 najboljih pisaca na svijetu''.

Režiser je ovom prilikom napomenuo da Srpska ima pravo da se suprotstavi kolonijalizmu.

''Mi smo zaboravili da smo bili kolonija, jer je ta Jugoslavija davala Srbiji ideju da je to najveća moguća Srbija u državi koju smo izborili u oba rata'', ocenio je on.

On je napravio paralelu između djela dva nobelovca, istakavši da je ''Gurna je napisao četiri romana koji na najbolji način govore o intimnim osjećanjima onih koji su potlačeni''.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana