Uroš Jakovljević: Poletni duh u Šeširu

Aleksandra Janković
Uroš Jakovljević: Poletni duh u Šeširu

Istina je da glumca za samo jednu epizodu serije odgleda više ljudi nego u pozorištu za 20 godina. I jedno i drugo nosi svoje prednosti i mane, ali ako radite posao koji volite i od njega živite, i jedno i drugo je podjednako drago.

Rekao je ovo u intervjuu za "Glas Srpske" glumac Uroš Jakovljević, član glumačke ekipe u filmu "Šešir profesora Koste Vujića", čija će premijera biti 1. februara u Centru "Sava".

Film je po istoimenom romanu Milovana Vitezovića režirao Zdravko Šotra, a priča prati ugledne ličnosti koje su obilježile srpsku istoriju.

* GLAS: U filmu "Šešir profesora Koste Vujića" igrate slikara Branislava Rajića. Koliki je izazov bio postati član glumačke ekipe u filmu koji govori o najuspješnijoj generaciji srpskih maturanata?

JAKOVLjEVIĆ: Izazov je bio predstaviti vedar i optimistički duh koji su svi oni posedovali. To nam nije bilo teško jer je cela glumačka ekipa maturanata tek završila ili je u poslednjoj godini studiranja, tako da svi mi posedujemo taj poletni duh i jedini pravi izazov je da ga sačuvamo.

* GLAS: Koliko ste morali da istražujete da biste što vjernije dočarali svoj lik i jeste li zadovoljni konačnim rezultatom?

JAKOVLjEVIĆ: Nema mnogo sačuvanih informacija vezanih za moj lik, sve što sam na razne načine pronašao u biografijama i razgovoru sa piscem iskoristio sam, a ponajviše to što je bio skroman, zaljubljen u šalu i druženje, što će se na najbolji način i videti u filmu.

* GLAS: Šta je bilo najzanimljivije tokom snimanja i koliko je dragocjeno iskustvo igrati sa iskusnijim kolegama, Aleksandrom Berčekom, Branimirom Brstinom, Draganom Jovanovićem...?

JAKOVLjEVIĆ: Teško je bilo šta izdvojiti, svaka međusobna scena, svaki razgovor pre, posle, u toku snimanja sa njima je nezamenljiv za mladog glumca i čoveka pre svega. Jako dragoceno iskustvo i glavni motiv da uradimo sve na najbolji mogući način kako bismo im se približili bar malo.

* GLAS: Kakva je saradnja sa rediteljem Zdravkom Šotrom?

JAKOVLjEVIĆ: Najneverovatnija moguća u najpozitivnijem smislu!

* GLAS: Koji su Vam omiljeni pisci čija djela najradije čitate, a koji najdraži filmovi i reditelji?

JAKOVLjEVIĆ: Čitam srpske pisce najviše, a malo je prostora za omiljene filmove. Od reditelja izdvajam braću Koen, Džima Šeridana, Mihalkova…

Uloge

* GLAS: Šta Vam je do sada bilo najzahtjevnije od uloga koje ste radili i postoje li one koje priželjkujete da igrate?

JAKOVLjEVIĆ: "Šešir profesora Koste Vujića" je moj prvi veliki projekat i prva velika uloga, tako da je i najzahtevnija. Naravno da postoje i priželjkujem ih da dođu u pravom trenutku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana