Urnebesna tragedija podigla zavjesu Teatarfesta u Doboju

Dijana Dujić
Urnebesna tragedija podigla zavjesu Teatarfesta u Doboju

Doboj - Besjedom banjalučkog glumca Aleksandra Stojkovića i predstavom "Urnebesna tragedija" u režiji Milice Kralj, po tekstu Dušana Kovačevića, a u izvođenju Narodnog pozorišta Republike Srpske otvoren je u nedjelju uveče u Velikoj sali dobojskog Centra za kulturu i obrazovanje 16. dobojski Teatarfest, pod sloganom "Ipak ide".

- Doboj zaslužuje Teatarfest, zaslužuje da ima pozorište. Iz Doboja su mnogi mladi ljudi, jako daroviti i talentovani završili akademiju. Ovo ne smije da se zaustavi i ne smije da stane. Građani Doboja moraju sa ove scene da slušaju velike misli Šekspira, Ibzena, Nušića, Sterije, Kovačevića, Simovića - poručio je glumac Aleksandar Stojković otvarajući Teatarfest.

On je istakao da dobojska publika zna šta je pozorište i dobra pozorišna predstava. Stojković je kazao da se glumci svake godine raduju dolazeći na Teatarfest u Doboj, jer znaju da ih čeka sala puna do posljednjeg mjesta.

Iako dobojski hram kulture nije u potpunosti obnovljen nakon prošlogodišnjih poplava, u Centru za kulturu i obrazovanje su se potrudili da se ove godine održi festival u improvizovanim uslovima.

Teatarfest u Doboju, koji će trajati do 5. juna, počeo je pozorišnim komadom  "Urnebesna tragedija" gdje se na bukvalno iskrivljenoj scenografiji vodio rat između ludila i razuma i definisanja onog koji "nije kako treba" i šta u stvari znači biti "kako treba" i kako takav ostati u vremenu u kojem se živi.

Svoj nastup naročito je emotivno doživjela glumica Nataša Perić, koja je u Doboju sa dramskom sekcijom počela prve glumačke korake. Ona je imala zahtjevnu i izazovnu ulogu dvanaestogodišnjeg dječaka Nevena, koji sve vrijeme na sceni iz "sjenke" posmatra mučan i težak svijet odraslih.

- Nisam u početku bila svjesna svog zadatka. Bilo je teško, ali je Milica Kralj dosta pomogla, kao i starije i iskusnije kolege. Glumac Slobodan Perišić koji radi pokrete sa nama mnogo je pričao sa mnom da kroz pokrete probam da iznesem ulogu - kazala je Perićeva i dodala da je bilo divno opet nastupati na sceni u Doboju.

Druge takmičarske večeri dobojskoj publici u ponedjeljak uveče trebalo je da se predstavi Kazalište "Merlin" iz Zagreba predstavom "Škrtac", po tekstu Molijera, a u režiji Ane Merlin.

Trećeg dana festivala, odnosno, večeras, publika će imati priliku da pogleda predstavu "Gnjida", šabačkog pozorišta, za koju režiju potpisuje Snežana Udicki.

Predstava "Balkanski špijun u Sarajevu" Narodnog pozorišta iz Sarajeva biće izvedena četvrte večeri festivala, a za nju, po tekstu Dušana Kovačevića, režiju i adaptaciju potpisuje Sulejman Kuposović. Takmičarski dio 16. Teatarfesta zatvoriće "Favi" teatar iz Beograda sa predstavom "Divan dan", koju je po tekstu Stevana Koprivice režirao Slavenko Saletović.

Žiri festivala zasjedaće u sastavu Luka Kecman, Jovanka Stojčinović-Nikolić i Slavica Gostimirović. Tročlani žiri tradicionalno će dodijeliti nagrade za najbolju predstavu, najbolju mušku i žensku ulogu, a biće dodijeljena i nagrada publike za najbolju predstavu.

Revijalni dio

Na zatvaranju festival, šeste večeri u revijalnom dijelu, publika će imati priliku da pogleda predstavu "Ženski razgovori" dobojskog Gradskog amaterskog pozorišta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana