Urnebesna tragedija na tronu 16. Teatarfesta u Doboju

Dijana Dujić
Urnebesna tragedija na tronu 16. Teatarfesta u Doboju

Doboj - Predstava "Urnebesna tragedija", koju je po tekstu Dušana Kovačevića režirala Milica Kralj, a koju su odigrali glumci Narodnog pozorišta Republike Srpske, pobjednik je 16. "Teatarfesta Doboj 2015", koji je završen u petak uveče na velikoj sceni Centra za kulturu i obrazovanje.

- Predstavu odlikuje izuzetan sklad kolektivne igre, vrhunsko glumačko umijeće, jasna i perfektna rediteljska poetika koja je u apsolutnom skladu sa scenografskim i kostimografskim rješenjima i koja ide u red predstava, koje se imenuju kao totalni teatar - obrazložila je član žirija, književnik i predsjednik Udruženja književnika Srpske Jovanka Stojčinović-Nikolić.

Osim nje, u žiriju su bili i dekan Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci Luka Kecman i profesor Slavica Gostimirović. Žiri je napomenuo da su sve odluke o nagradama donijeli jednoglasno.

Za najbolju glumicu festivala proglašena je Dragana Radojević za ulogu Marice Gnjidić Gnjide u predstavi "Gnjida" u izvođenju šabačkog pozorišta. Izudin Bajrović dobio je nagradu za najbolju mušku ulogu za tumačenje lika Sabahudina Čvorovića u predstavi "Balkanski špijun u Sarajevu"  Narodnog pozorišta iz Sarajeva.

Glumica Nataša Perić dobitnik specijalne nagrade za ulogu Nevena u pobjedničkom pozorišnom komadu 16. "Teatarfesta" u Doboju.

Na ovogodišnjem festivalu publika je ocjenom 4,8 za najbolju predstavu proglasila komediju "Divan dan" u izvođenju beogradskog "FaVi teatra". U ovoj savremenoj porodičnoj komediji uloge bračnog para igraju Milorad Mandić Manda i Suzana Petričević, njihovog sina Ljubomir Bulajić, a njegovu djevojku Jelisaveta Orašanin.

Uprkos svim poteškoćama sa kojima se susreo organizator, publika je tokom šest dana festivala uživala u kvalitetnim pozorišnim komadima.

Na završnoj večeri, u petak uveče, trebalo je da budu dodijeljene festivalske nagrade, a u revijalnom trebalo je da nastupi Gradsko amatersko pozorište iz Doboja sa predstavom "Ženski razgovori" za koju po tekstu Duška Radovića, režiju i adaptaciju potpisuje Gordana Vasić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana