Uporedo "Bratunačke duhovne večeri" i "Dani ćirilice"

Srna
Uporedo "Bratunačke duhovne večeri" i "Dani ćirilice"

BRATUNAC - U Bratuncu će od 13. septembra do polovine oktobra biti održane uporedo dvije manifestacije - "Bratunačke duhovne večeri" i "Dani ćirilice".

Ove dvije duhovne i kulturno-obrazovne manifestacije organizuju Udruženje "Art" i Omladinska svetosavska zajednica Bratunac u saradnji sa Domom kulture.


Pete "Bratunačke duhovne večeri" u Bratuncu počeće koncertom muzičkog sastava "Katera" iz Istočnog Sarajeva 13. septembra.

U okviru ovog programa najavljeno je još predstavljanje književnog opusa Nenada Milkića iz Malog Zvornika, te predavanje eminentnog beogradskog profesora, istoričara književnosti, predsjednika "Fondacije Miloš Crnjanski" Mile Lompara o temi "Srpski kulturni obrazac".
Predviđen je i koncert bratunačkog hora "Ludmer".

Uporedo sa "Bratunačkim duhovnim večerima" 17. septembra počeće manifestacija "Dani ćirilice".

Program će početi predavanjem o temi "Integrativne i dezintegrativne sile u istoriji ćirilične pismenosti", koje će održati profesor beogradskog Filološkog fakulteta Vanja Stanišić.

Gost na otvaranju ove manifestacije biće viši asistent na Katedri za srbistiku na Filozofskom fakultetu na Palama i guslar Dušan Pejić koji će uz gusle otpjevati autorsku pjesmu "Ćirilica".

U okviru ove manifestacije biće izvedena lutkarska predstava "Hvala Vuku za azbuku", autora Cvetina Aničića, diplomiranog lutkara.

Na programu je i projekcija dokumentarnog ruskog filma "Ćirilov kod". Riječ je o filmu prevedenom na srpski jezik, a govori o razvitku ćiriličnog pisma.

Za učenike osnovnih i srednjih škola biće raspisan literarni konkurs o temi "Ćirilicu moramo čuvati" i za autore najboljih sastava obezbijeđene su vrijedne nagrade.

Zajednički programski događaj obje ove manifestacije biće 24. septembra, a to je "Porodična šetnja" čiji je cilj promocija porodičnih vrijednosti, institucije braka i nataliteta. Specijalni gost ove šetnje biće poznati glumac Nenad Okanović iz susjedne Ljubovije u Srbiji.

"Dani ćirilice" organizuju se uz podršku Uprave Srbije za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu i opštine Bratunac koja je pokrovitelj i "Bratunačkih duhovnih večeri".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana