Uništeno blago dobojske biblioteke

Aleksandra Madžar
Uništeno blago dobojske biblioteke

Banjaluka - Matična biblioteka u Doboju stradala je u katastrofalnim poplavama koje su zadesile region, a voda je prodrla u podrum i uništila gotovo šezdeset odsto bibliotečkog fundusa. Ugrožen je i dobojski Jevrejski dom, Sokolski dom je oštećen.

Utvrdio je ovo stručni tim Republičkog sekretarijata za vjere i Republičkog zavoda za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa, koji je prethodnih dana posjetio ove objekte.

Na terenu su bili direktor Republičkog sekretarijata za vjere Dragan Davidović i Republičkog zavoda za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa Slobodan Nagradić, kao i rukovodilac Odsjeka za konzervatorsko-restauratorske poslove u Zavodu Milica Kotur. Oni su razgovarali sa nadležnim sveštenicima da bi se informisali o stanju objekata, njihovom radu u vanrednim okolnostima, kao i o potrebama za normalizaciju vjerskog života.

- Utvrđeno je takođe da je voda poplavila prizemlje Regionalnog muzeja Doboj, ali da eksponati nisu stradali, jer su na vrijeme izmješteni - navodi se u saopštenju stručnog tima.

Kako su rekli, Odjeljenje Arhiva Republike Srpske u Doboju nije bilo direktno ugroženo poplavom, ali su jedan dio zgrade i poslovni prostori koji se nalaze u njoj bili pod vodom.

- Postoji opasnost da se vlaga iz tih poslovnih prostora proširi na spratove sa arhivskom građom - navedeno je u saopštenju.

Boraveći na području Bijeljine članovi stručnog tima su utvrdili da je oko dvadeset centimetara vode ušlo i u zgradu Gradske uprave, koja je pod zaštitom države, ali da nije došlo do većih oštećenja.

- Pravoslavna crkva Svetog arhangela Mihaila u selu Brodac kod Bijeljine, koja je pod zaštitom države, nije direktno oštećena u poplavama. Voda je poplavila portu, a u samoj crkvi vidljivi su tragovi vlage na zidovima do 1,8 metara. Postoji opravdana sumnja da je uzrok pojave ove vlage ogromna količina podzemnih voda - naveo je stručni tim.

Bijeljina

- Zgrada Muzeja Semberije i eksponati nisu oštećeni u poplavama. Jevrejsko groblje i Slovačka evangelistička crkva nisu poplavljeni. Zgrada Sokolskog doma, koja je pod zaštitom države, takođe nije oštećena u poplavi, kao ni Rimokatolička crkva i Vanakova kapela - navodi se u saopštenju stručnog tima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana