Uništeni scenski kostimi stari više decenija

Dijana Dujić
Uništeni scenski kostimi stari više decenija

Doboj - Umjetnička galerija kao i bioskopska i pozorišna dvorana Centra za kulturu u Doboju, koje su potpuno uništene u poplavama, još dugo neće biti u funkciji.

Potvrdila je ovo direktor Centra za kulturu Lidija Žarić dodajući da je šteta za sada procijenjena na 270.000 maraka.

- Od galerije, površine 103 metra kvadratna, ostali su samo goli zidovi. Voda je poplavila i 380 stolica u bioskopskoj i pozorišnoj sali. Devastirana je i bina sa kompletnom opremom, rasvjetom i razglasom - ispričala je Žarićeva napominjući da će ovoj instituciji trebati mnogo vremena da oživi i da ponovo postane centar kulturnih dešavanja.

Podsjetila je da je vodena bujica onemogućila i održavanje tradicionalnog, 16. "Teatar festa", koji je trebalo da počne 18. maja. Poplavljena je bila i mala sala za amatere koja je otvorena prije nekoliko godina. Centar je nepovratno izgubio i dio svoje istorije.

- Voda je ušla u depo u kome su se nalazili rekviziti, scenografija i kostimi iz predstava odigranih prije nekoliko decenija. Nismo ništa uspjeli da sačuvamo ni za uspomenu - kazala je Žarićeva.

Ističe da su im u najtežim trenucima u pomoć stigli profesori i studenti banjalučke Akademije umjetnosti, radnici Muzeja savremene umjetnosti RS, glumci i ostali zaposleni u Narodnom pozorištu RS, koji su pomogli u čišćenju Centra. Radnici u ovoj ustanovi još rade na raščišćavanju, a uspjeli su da spasu samo stolice iz galerije.

Sličnu sudbinu doživjela je i Narodna biblioteka u Doboju. Njihov bibliotečki fond je prepolovljen, a najviše je stradalo Dječije odjeljenje.

- Na sreću, prije poplava završavali smo renoviranje i nismo uspjeli da vratimo sav knjižni fond u zgradu, pa smo uspjeli da sačuvamo polovinu naslova. Sve serijske publikacije, njih oko 50.000 hiljada, voda je uništila - izjavila je direktor Narodne biblioteke Doboj Slavica Gostimirović.

Navodi da je prizemlje zgrade bilo pod vodom, ali da je objekat i prije majskih poplava bio u lošem stanju.

- Stručnjaci koji su dolazili nisu optimistični. Ulaganja će biti velika bez obzira na to da li ćemo raditi samo sanaciju ili graditi novu zgradu - kaže Gostimirovićeva.

Uprkos teškim uslovima biblioteka radi, a poslije čišćenja bibliotekari su nastavili da izdaju knjige. Dobojski čitaoci pokrenuli su i akciju prikupljanja knjiga za biblioteku pod nazivom "Jedna knjiga, jedan korak naprijed za Doboj".

Muzej

Poplave su veliku štetu nanijele i Regionalnom muzeju u Doboju. Vrijedna muzejska građa je sačuvana, jer je direktor Muzeja Nebojša Dragojlović zajedno sa kolegama uspio da spase brojne eksponate i da većinu depoa iz prizemlja podigne na više spratove.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana