Umro Radovan Trnavac!

Srna
Umro Radovan Trnavac!

BEOGRAD - Danas je poslije kraće bolesti u Beogradu preminuo jedan od najznačajnijih sprskih slikara 20. vijeka Radovan Trnavac Mića.

Utoku duge i uspješne karijere Trnavac, koji je imao 74 godine kada je umro, imao je  više od 50 samostalnih izložbi, te više od 1.000 grupnih izložbi u mnogim gradovima svijeta, sa najznačajnijim slikarskim imenima 20. vijeka, poput Pikasa, Lihtenštajna, Vorhola, Raušenberga, javio je RTS.

Osim slikarstva, Radovan Trnavac Mića bavio se i vajarstvom, uradio je pet spomenika koji se nalaze u makedonskim gradovima Bitolj, Kruševo i Brusnik.

Krajem sedamdesetih godina prošlog vijeka, radio je na Prvom i Drugom programu Televizije Beograd.

Snimio je 26 dokumentarnih filmova o jugoslovenskim likovnim umjetnicima, dobitnik je brojnih prestižnih nagrada i značajnih priznanja za svoj rad u zemlji i u svijetu. Devedesetih godina u Valjevu, gdje je završio osnovu školu i provero djetinjstvo, osnovao je Internacionalni umetnički studio, koji mu je grad prvobitno ponudio za legat.

Internacionalni umetnički studio od 1997. godine uspješno obavlja Mićinu misiju spajanja umjetnosti različitih kultura i nacija pod okriljem galerije u Valjevu. Za 27 godina u studiju je izlagalo više od 500 umjetnika širom svijeta sa svih kontinenata, a kolekcija ovog studija sada broji 400 radova tih umjetnika.

Rođen u Kragujevcu, osnovnu školu završio je u Valjevu, a Srednju elektrotehničku „Nikola Tesla” u Beogradu.

Prvo slikarsko iskustvo stekao je na Višoj pedagoškoj akademiji u Nikšiću, a poslije završene prve godine bio je primljen na Likovnu akademiju, slikarski odsjek, u Beogradu, na kojoj je 1977. godine diplomirao u klasi profesora Mladena Srbinovića.

Vrijeme i mjesto sahrane biće naknadno saopšteni.
 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana