Umrla holivudska legenda Miki Runi

Agencije
Umrla holivudska legenda Miki Runi

Holivudska legenda Miki Runi preminuo je u nedjelju u 94. godini, objavio je "Veriety". Slavni glumac igrao je u više od 300 filmova i tv serija, ženio se osam puta i imao 12 djece.

Rođen je 23. septembra 1920. godine kao Džo Jul Mlađi u Bruklinu i imao je samo 17 mjeseci kad se prvi put pojavio na pozornici zajedno sa roditeljima u jednom vodvilju. Sa sedam godina umjetničko ime mu postaje "Miki Runi" i pojavljuje se u prvom filmu, a gluma će mu ostati zanimanje i strast do kraja života.

Već kao tinejdžer postao je velika zvijezda igrajući lik Endija Hardija u čak 15 filmova. Tokom zlatnog doba Holivuda glumio je sa svim holivudskim ljepoticama od Elizabet Tejlor, Džudi Garland do Odri Hepbern u "Doručku kod Tifanija".

Bio je prvi tinejdžer koji je osvojio nominaciju za Oskara u glavnoj muškoj ulozi i dobio je posebnog Oskara za mlade 1938. godine za film "Boys Town " sa Spenserom Trejsijem.

Bio je još četiri puta nominovan za Oskara, a osvojio je počasni Oskar za 50 godina karijere. Glumio je sve do nedavno, u filmovima "Noć u muzeju" (2006) i "Mapeti" (2011).

Uz uspješnu akrijeru, imao je i buran privatni život koji su obilježili brojni razvodi i bankrot, a ime mu se u dva navrata pojavljivalo u tabloidima - prvi put zbog veze s Avom Gardner, a drugi put prije par godina kad je tužio zbog zlostavljanja i prevjare svoga usvojenog sina Kristofera Ejbera i njegovu suprugu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana