Umjetnost u grafitima

Mirna Pijetlović
Umjetnost u grafitima

Banjaluka - Izložba sa treće po redu manifestacije "Flaster grafiti" otvorena je u ambijentu Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske.

Prema riječima direktora ove kulturne institucije Ljiljane Labović-Marinković, Muzej savremene umjetnosti RS će uvijek stati iza ovako kvalitetnih projekata, koji promovišu istinske umjetničke vrijednosti, kao i mlade i talentovane ljude.

"Flaster grafiti" osmišljeni su kao nastavak serije iscrtavanja grafita u zapuštenim javnim prostorima u  Banjaluci, s prvenstvenim ciljem upoznavanja građana Banjaluke sa pravim značenjem grafita kao kulturnog fenomena.

- Osnovni cilj je prikazivanje grafita kao vida likovne umjetnosti, kojoj s pravom pripadaju, kao i prezentovanje jednog od mnogih vizuelnih izraza, sa nadom da će kvalitetni radovi koje su učesnici prikazali uticati na mlade ljude da se okrenu kreativnosti i eventualno osvijeste ljubav i talenat prema umjetničkom stvaralačkom izrazu - rekla je umjetnik Monika Ponjavić, jedan od inicijatora projekta "Flaster".

U odnosu na prethodne, ovogodišnji model je u izvjesnoj mjeri promijenjen. Primarna razlika se ogleda u "mobilnosti" grafita, jer su konačni ishod projekta deset platana različitih dimenzija i realizacija na istu temu, te video-rad koji je prezentovan na izložbi u Muzeju savremene umjetnosti RS.

Utemeljivači, idejni tvorci i organizatori "Flastera", koji su ovogodišnje izdanje manifestacije posvetili Tamari Cvetković, jesu, pored Ponjavićeve, i Ivan Kusturić, Petar Bilbija, Saša Hajduković i Marko Bilbija, priznati mladi profesionalci u disciplinama arhitektura, režija, montaža, grafički dizajn, animacija, dizajn zvuka, scenografija i scenski dizajn.

Učesnici

Na ovogodišnjem "Flasteru" svoje umijeće iscrtavanja grafita pokazalo je deset umjetnika, i to Nemo (BiH), Lunar (Hrvatska), Mosk (Hrvatska), Artez (Srbija), Vuper (Srbija), Čenipe (Srbija), Piros (Srbija), Junk (Srbija), Fet Hit (Mađarska) i Stan (Rusija).

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana