Umjetnost na ulici

Snežana Tasić
Umjetnost na ulici

Prijedor - Izložba replika umjetničkih radova dvojice prijedorskih umjetnika Dragana Topića i Mirka Ševića otvorena je juče na šetalištu u centru Prijedora.

Direktor Muzeja Kozare Milenko Radivojac otvarajući izložbu istakao je da je ovo prva ovakva postavka koja će u sedam dana biti dostupna svim građanima Prijedora i njihovim gostima.

- Svi koji budu šetali idućih dana ovom ulicom biće u prilici da vide zaista neobične i dobro urađene umjetničke radove.

Prijedor je i ovom prilikom potvrdio da je slikarstvo brend ovog grada i da ima bogatu slikarsku tradiciju - kazao je Radivojac.

Dodao je da je riječ o umjetnicima koji su članovi Udruženja likovnih umjetnika Prijedora i da su izložili po deset svojih radova rađenih uljem, tušem i olovkom.

Jedan od autora izložbe Dragan Topić istakao je da on i Mirko Šević već neko vrijeme razmišljaju o uličnoj umjetnosti koja se, po njihovom mišljenju, polako seli i na prostor Balkana.

- To nas je i opredijelilo da ovo bude jedan fini mali uvod u slikanje murala u Prijedoru, ali i početak likovne kolonije “Sreten Stojanović”. Nadamo se da time započinjemo tradiciju ulične umjetnosti u ovom gradu - kazao je Topić.

Kaže da njihovi radovi nisu iz istih ciklusa već iz više njih, što predstavlja svojevrstan uvid u njihov umjetnički razvojni put.

Mirko Šević naglašava da je ovaj vid predstavljanja umjetnika na zapadu uobičajen.

- Strit art je jedno novo umjetničko kretanje i predstavlja izlaženje iz konvencionalnih prostora, galerija i muzeja - rekao je Šević.

Neobičnu izložbu zajednički su organizovali grad Prijedor, Muzej Kozare i Udruženje likovnih umjetnika Prijedor.

Kretanja

- Drago mi je što se naša ideja o uličnoj umjetnosti ostvarila prvi put u Prijedoru. Namjeravam da na ovaj način izlažem samostalno i širom Evrope, jer je strit art jedan od emancipovanih kretanja u umjetnosti - kaže Mirko Šević.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana