Umjetnost još jednom srušila granice

Aleksandra Glišić
Umjetnost još jednom srušila granice

Banjaluka - Neobična postavka "14x14 - Viđenja dunavske regije. Pozicije u savremenoj umetnosti" krasi izložbeni prostor Muzeja savremene umjetnosti, a ideja je potekla od umjetnice i kustosa Regine Helvig-Šmid.

Izložba obuhvata radove 14 međunarodno priznatih savremenih umjetnika iz 14 zemalja podunavskog regiona.

- Ideja je bila da se dunavska regija, odnosno umjetnici iz nje, povežu i daju odgovore na situaciju koja ih okružuje, pokazujući na taj način kako umjetnost nema granica - rekla je direktorica Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske Sarita Vujković.

- Na početku smo okupili umjetnike iz raznih oblasti, a sve sa željom da stavimo akcenat na mir u svijetu. Htjeli smo da upoznamo savremenu umjetnost iz zemalja koje nam nisu bile toliko poznate. Pozvali smo predstavnike zemalja dunavske regije i napravili veliku izložbu, a 2011. smo na našu sreću osim zemalja koje direktno graniče sa Dunavom uključili i one kroz koje ova rijeka ne protiče, ali njihove rijeke pripadaju dunavskom slivu - kaže kustos Regina Helvig-Šmid, koja je i umjetnički direktor projekta.

Podunavski region čini 14 zemalja koje grade višeslojni makroregion u Evropi. Ukupno 28 stanja/situacija fotografisanih od strane 14 savremenih, internacionalno priznatih vajara, slikara, fotografa u domenu instalacije i medija, predstavljaju ideje o utopiji, realnosti, životu, iskustvu i otadžbini.

Načini viđenja ovih umjetnika ne predstavljaju samo transformaciju njihovog umjetničkog izraza kroz objektiv kamere. Kao rezultat ovog procesa umjetnici su bili pozvani da učestvuju u manifestaciji "Donumenta", jednom od najvažnijih kulturoloških aktera dunavskog regiona.

Izložba ohrabruje gledaoca da postane interpretator umjetničkog djela: gledalac je pozvan da vidi umjetničko djelo kao širi kadar kroz koji se može individualno sagledati dunavski region, kao evropska ili globalna realnost.

Specijalne prezentacije

Izložba je Muzeju savremene umjetnosti RS proširena sa tri specijalne prezentacije: Mila Panić (Banjaluka), Mladen Miljanović (Banjaluka) i Christian Schnurer (Minhen). Na svom putu kroz zemlje evropskog makroregiona postavka je do sada predstavljena u Njemačkoj, Austriji, Mađarskoj, Srbiji, Rumuniji i Bugarskoj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana