Umjetnine pod trošnim crijepom

Snežana Tasić
Umjetnine pod trošnim crijepom

Prijedor - Spomen-kući porodice Stojanović u Prijedoru neophodan je novi krov. Crijep je postavljen 1989. godine, trošan je, puca i treba ga što prije zamijeniti.

Rekao je ovo direktor prijedorskog Muzeja Kozare Milenko Radivojac podsjećajući da je nedavno nevrijeme odnijelo pedesetak komada crijepa.

U Spomen-kući porodice Stojanović, koja je u nadležnosti Muzeja Kozare, smještene su dvije stalne izložbe: legat Sretena Stojanovića i istorija porodice Stojanović.

Prvu kuću poznata porodica sagradila je po dolasku u Prijedor 1864. godine. Iako je zgrada obnovljena i u novom ruhu otvorena 2007. godine, krov ni tada nije promijenjen.

Radivojac, koji je i kreator postavke, kaže da su u Spomen-kući izložili sve što su imali od zaostavštine ove porodice. U izložbenom prostoru posjetioci mogu da pogledaju stare porodične fotografije, dokumenta od istorijske važnosti, odlivke i originalne skulpture Sretena Stojanovića, akvarele, crteže, skice. Izložene su i brojne knjige, ljekarski pribor i teniski reket dr Mladena Stojanovića. Jedan od zanimljivijih eksponata je mač star više od pet vijekova.

Ispred Spomen-kuće je čuvena skulptura Sretena Stojanovića "Ženska glava" ili "Raspjevana usta" sa Iriškog vijenca.

- Ova kuća kao materijalno dobro treba da govori generacijama koje dolaze, kako treba da se živi, da se bori za svoje ljudsko i nacionalno dostojanstvo, kako da se poruke života ostave nekome za budućnost - kaže Radivojac.

Ovo je svojevrsna istorijska priča o Stojanovićima, simbol poštovanja i povjerenja među ljudima jer je na ovaj način odato priznanje jednoj uglednoj, staroj prijedorskoj porodici koja je ostavila dubok trag u istoriji i kulturi ovog kraja.

- Zbirku u Spomen-kući redovno dopunjavamo, a dragocjena dokumenta i umjetnička djela dali su nam na raspolaganje potomci porodice Stojanović iz Beograda, ali i oni koji trenutno žive u Njemačkoj - kaže Radivojac.

Podsjeća da su dio eksponata dobili od Mladena Stojanovića, unuka prote Sime, koji je dao veliki doprinos da se ostvari ideja o porodičnoj kući Stojanovića.

Radivojac ističe da je u Spomen-kući samo tokom prošle godine bilo više od pet hiljada posjetilaca, a riječ je o turistima, školarcima i studentima koji u obilasku znamenitosti Prijedora ne propuštaju priliku da posjete i ovaj kutak kulturne baštine grada.

Zbirka

Zahvaljujući činjenici da je Spomen-kuća porodice Stojanović dodijeljena Muzeju Kozare Prijedor kao depadans ostvarena je zamisao da se na jednom mjestu sačuva i predstavi bogata zbirka predmeta iz ove ugledne svešteničke porodice. Stojanovići su vrijedno sakupljali dokumenta, knjige, fotografije, umjetnička djela koji danas čine postavku vrijedne pažnje.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana