Umjetnik iz Los Anđelesa pravi igračke Trbe i Dugog VIDEO

A. Madžar, M. Pijetlović
Umjetnik iz Los Anđelesa pravi igračke Trbe i Dugog VIDEO

Banjaluka - Stvaraoci banjalučke bajke "Avanture Trbe i Dugog" Jelena Kojović-Tepić i Mladen Đukić svaki dan imaju jedan dobar razlog da budu ponosni na svoju ideju.

Osim što imaju odličnu podršku ljubitelja dobre priče iz cijelog svijeta putem internet sajta "Kickstarter", na kojem su za samo tri dana skupili 47 odsto novca kako bi ova magična priča došla mališanima u ruke u štampanom izdanju, još jedna sjajna vijest je da će se praviti i igračke od papira.

Da ova bajka pomjera granice, dokaz je i informacija da će igračke dizajnirati Brajan Kastelfort iz Los Anđelesa, jedan od najboljih i najpoznatijih dizajnera papirnih igračaka na svijetu.

Njegova knjiga "Papertiy Monsters" je već imala mnogo reizdanja i do sada je prodata u 180.000 primjeraka. Autori su kontaktirali Kastelforta da im preporuči nekoga ko bi mogao da im pomogne da svoju ideju sprovedu u djelo.

- Međutim, on ne samo da je odgovorio, nego nije preporučio nikoga. Toliko su mu se dopali priča i dizajn Trbe i Dugog da je on preuzeo sve na sebe da radi - ponosno pričaju autori.

Kako je otkrila autor bajke Jelena Kojović-Tepić, Dugi i Trba su likovi iz bajke, žive u jednom dalekom carstvu u kojem živi car čija je kćerka oteta.

- Car je raspisao oglas da će dati pola carstva i kćerkinu ruku onom ko je vrati. U akciju spasavanja krenuli su hrabri prinčevi i vitezovi, ali niko nije prošao prepreke. U istom carstvu žive jedan debeli i jedan mršavi lik koje niko ne voli jer tako ružno izgledaju. Obojica kreću u avanturu, sreću se i postaju prijatelji - ispričala je dio bajke Kojović-Tepić.

Prema riječima izdavača Mladena Đukića iz banjalučke "AEON" produkcije, tražili su način kako da objave ovu bajku, jer je lokalno izdavaštvo za djecu relativno nerazvijeno, "a vani vam traže da im prepustite sva prava, pa šta bude".

- Nama se to nije svidjelo, pa smo se odlučili za "Kickstarter", jer su svi oni koji žele pomoći maksimalno zaštićeni. Ta platforma funkcioniše tako da se sa projektom upoznate prije realizacije, a svoj proizvod dobićete prije svih, već u decembru - ističe Đukić.

Trba i Dugi dobili su svoj izgled zahvaljujući Dejanu Mijatoviću, koji je uradio ilustraciju.+++

 

Castleforte Tubby & Stretch Intro from AEON Production on Vimeo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana