Umjetnička raskoš pred posjetiocima Lut festa

A. M.
Umjetnička raskoš pred posjetiocima Lut festa

Istočno Sarajevo - Spektakularnim izvođenjem predstave “Refleksija animacije - Equinox”, koja je nastala kao rezultat dugogodišnjeg rada i istraživanja sistema improvizovanih lutaka, a čiji je idejni tvorac reditelj Bonjo Lungov, otvoren je 16. međunarodni festival profesionalnih lutkarskih pozorišta za djecu “Lut fest” u Istočnom Sarajevu.

Ceremonija otvaranja bila je u znaku dodjele značajnih priznanja za doprinos razvoju lutkarstva i razvoju dramskog odgoja. Plaketa “Zlatna anima” za međunarodni doprinos razvoju lutkarstva dodijeljena je mr Efimiji Pavlovoj, glumici, reditelju i direktoru Državnog lutkarskog pozorišta “Sliven” iz Bugarske.

Nagradu je u ime Savjeta festivala uručio direktor Vitomir Mitrić. Žiri Međunarodne nagrade za doprinos razvoju dramskog odgoja “Grozdanin kikot” donio je odluku da se specijalna nagrada dodijeli “Lut festu”.

Pet festivalskih dana, bogat takmičarski i prateći program, promocije, predavanja, radionice najavljuju veoma sadržajan ovogodišnji festival profesionalnih lutkarskih pozorišta za djecu koji se održava pod motom “Fenomen lutkarske igre”. Publika će prvi put imati priliku da vidi pozorišta iz dalekog Japana, Meksika, Estonije i Portugalije. U duhu bugarskog lutkarskog pozorišta ove godine će se predstaviti najznačajniji ansambli iz Bugarske, Državno lutkarsko pozorište iz Stare Zagore i “Sliven”, kao i ansambl Nacionalne akademije za pozorište i film “Kr. Sarafov” iz Sofije, ali i značajna ostvarenja iz pozorišta Srbije i BiH.

- Kroz nove lutkarske forme i istraživanja modernih umjetničkih izraza, klasične bajke i klasični metod animacije lutaka dobiće u novom izvođenju potpuno drugačiji umjetnički izraz i estetiku, što doprinosi predstavljanju fenomena lutkarske igre - najavio je direktor festivala Vitomir Mitrić.

Pred posjetiocima će biti, kako kaže, od pozorišta malih formi, lutkarskih koreo-monodrama, do spektakularnih ansambl predstava i lutkarskog mjuzikla kao najsloženijeg oblika lutkarskog pozorišta, a sve to praćeno fenomenalnom igrom i vizuelnom pozorišnom ekspresijom.

 

Danas na repertoaru

- Posjetioci festivala danas će imati priliku da u predstavama uživaju od 10 do 18 časova. Prva predstava koja će biti dolazi iz Bugarske. Riječ je o komadu “Nekada davno”. Lutkarsko pozorište “Trule” iz Portugalije izvešće u 12 časova komad “Lutke mog života”, a za 15 časova zakazana je predstava “Maša i medvjed”, Teatra “Tuleveski” iz Estonije. Treći dan festivala biće završen predstavom “Bajka o Majuški” Narodnog pozorišta “Toša Jovanović” iz Zrenjanina - najavio je Vitomir Mitrić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana