Umjetnička djela nastala u vatri

Snežana Tasić
Umjetnička djela nastala u vatri

Na izložbi, koja će biti održana u septembru u Muzeju Kozare, kao prateći program 41. književnih susreta na Kozari, biće izloženi radovi devet slikara i dva vajara, učesnika likovne kolonije "Sreten Stojanović", koja je održana u Prijedoru početkom avgusta.

Među radovima će se naći i skulpture od gline pečene na otvorenoj vatri, koje su u okviru neobičnog performansa u lapidarijumu muzeja napravili učesnici kolonije vajari Sonja Bikić i Drago Handanović.

Handanović je objasnio da je riječ o keramo skulpturama, koje su stvarali nekoliko dana.

- Skulpture su izvedene na grnčarskom kolu i pripremljene su ovdje, prvi put u BiH, izvođenjem na ručnom, nožnom i električnom kolu, a rađene su od mješavine gline i pijeska - rekao je Handanović.

Naglasio je da su sve skulpture složene na dno jednog drvenog rama i potom prekrivene hrastovim drvetom, na kojem je zapaljena vatra.

- Čitav postupak pečenja je trajao dva časa i veoma sam zadovoljan kako je sve završilo, jer sam, moram priznati, imao malu tremu, pošto se nikad ne zna kako će glineni predmeti reagovati na vatru - kazao je Handanović i dodao da su poslije pečenja primijenjena dva postupka redukcije - piljevina i kaljenje.

Dodao je da je ovo način na koji su ljudi još u doba neolita pravili predmete za svakodnevnu upotrebu, a da su Kelti na ove prostore donijeli grnčarsko kolo za izradu predmeta.

Handanović je naglasio da je za ovu priliku pravio dvije forme keramo skulpture.

Neobično je to da sam jedan eksponat iz četvrtog vijeka prije nove ere tri puta povećao, a drugi je jedna kugla, koja je bila izložena na izložbi "Kolegijum artistikum" - kazao je on.

Sonja Bikić je istakla da je u početku bila skeptična u vezi sa ti­m kakav će rezultat pečenja skulptura biti, a onda oduševljena rezultatom čitavog procesa.

- Na kraju sam samo rekla da bi bilo dobro ovako nešto ponoviti, što dovoljno govori o tome koliko sam ovim performansom zadovoljna - rekla je Bikićeva i dodala da je drugi dio skulptura koje je radila u koloniji završen sušenjem i oksidacijom.

Selektor kolonije i direktor Muzeja Kozare Milenko Radivojac je napomenuo da je vrhunac čitave kolonije bilo upravo pečenje skulptura na otvorenoj vatri.

- Mislim da će ovi keramički predmeti podići kvalitet izložbe, koja će biti u septembru, kada budemo predstavljali radove autora ovogodišnje kolonije, jer je ova keramika veoma neobična i lijepa - rekao je Radivojac.

Boje

Nastanak keramike je pažljivim "kritičarskim" okom posmatrala istoričar umjetnosti Ljiljana Subotić, koja je, kao umjetnički kritičar, pratila rad kolonije.

- Nikada nisam vidjela ovakav rad na otvorenom i prosto je nevjerovatno to mijenjanje boje od trenutka kad se izvadi iz vatre do potapanja u vodu ili u piljevinu i to nijansiranje - kazala je Subotićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana