Umjetnici u Bardači stvorili 107 slika

D. J.
Umjetnici u Bardači stvorili 107 slika

SRBAC - Jubilarna, 10. likovno-ekološka kolonija “Bardača - Srbac” iznjedrila je 107 umjetničkih djela koja je naslikalo 40 slikara iz 13 zemalja, što je rekordan broj još od 1984. godine, kada je održan prvi saziv.

Direktor Centra za kulturu i sport Srbac Radovan Mitraković rekao je da je u protekle dvije godine kroz bardačku koloniju prošlo 58 slikara iz 20 zemalja sa područja Evrope, Azije, Sjeverne Amerike i Afrike, čime je ovaj događaj vraćen na međunarodnu scenu.

- To je bio cilj koji sam postavio još prije dvije godine, kada sam u našoj ustanovi pronašao bogatu arhivsku građu koja potvrđuje da su Bardaču nekada u velikom broju posjećivali inostrani slikari koji su našem fundusu podarili neprocjenjivo kulturno blago. Nakon završetka rata njihov broj je opao, tako da su uglavnom bili zastupljeni samo domaći umjetnici - rekao je Mitraković.

Prvi put u Bardači je stvarao slikar Božidar Joksimović iz Kosjerića u Srbiji koji je na svojim radovima oslikao floru i faunu Bardače i jedan motiv sa Zlatibora sa zajedničkom porukom da je potrebno spriječiti uništavanje ovih prirodnih bogatstava.

- Nažalost, uvjerio sam se da je i kod vas znatno ugrožena životna sredina djelovanjem ljudskog faktora i jedino što mi slikari možemo učiniti je da kroz svoje radove apelujemo na zaštitu parkova prirode i sačuvamo ih za buduće generacije - rekao je Joksimović.

U Bardači je i ove godine djelovala škola slikanja koju je pohađalo 15 likovnih talenata iz Srpca. 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana