Umjetnici pored Une stvorili 24 djela

Ilijana Božić
Foto: RTRS

NOVI GRAD - Divno i inspirativno okruženje, uz prirodne ljepote Une u Novom Gradu, u proteklih nekoliko dana bilo je mjesto gdje su stvarali slikari iz Republike Srpske.

Kolonija “Rakani”, održana po 35. put, pored Une, ove godine okupila je devet slikara, a organizatori su se potrudili da budu ispoštovane sve mjere zbog epidemije virusa korona.

Dokumentarista galerije Mirjana Drljača istakla je da su na ovogodišnjoj koloniji nastala 24 djela.

- Ima 14 slika na platnu, a ostalo su akvareli koje su radile dvije mlade umjetnice. Nadamo se da će publika u Novom Gradu iduće godine uživati u izloženim djelima - kazala je Drljača.

Direktor Kulturno-obrazovnog centra Novi Grad Dražen Babić naglasio je da je u proteklih sedam dana atmosfera bila radna i opuštena zahvaljujući lijepom vremenu pored rijeke Une.

- Uspjeli smo da organizujemo koloniju, nije bilo problema jer smo ispoštovali sve mjere koje je preporučio Institut za javno zdravstvo RS - objasnio je Babić.

Prvi put u Novom Gradu je bila mlada slikarka Aleksandra Kuzmanović iz Teslića koja nije krila oduševljenje prirodom i ljepotom Une.

- Radila sam akvarel, Una mi je bila inspiracija. Radila sam manje formate, nekih tridesetak djela, ali sam izložila sedam. Osim toga, radila sam i druge motive, ali sam zadržala kolorit rijeke Une - navela je Kuzmanovićeva.

Slikar Renato Rakić iz Banjaluke prvi put se susreo sa Novim Gradom, a prema njegovim riječima, organizacija i odnos prema umjetnicima su bili na najvišem nivou.

- Legat i fundus galerije Novi Grad toliko je fascinantan da sam iznenađen kvalitetom. Položaj na rijeci Uni, koja je dragulj sama po sebi, sigurno dodatno inspiriše i motiviše za rad. Sastav umjetnika je raznolik po poetikama i tehnikama, ali i generacijski. Siguran sam da će i postavka ovih radova biti visokog kvaliteta - kazao je Rakić.

Slikar Mile Sredojević iz Gradiške takođe je prvi put učestvovao u radu Likovne kolonije “Rakani”.

 - Ono što me je impresioniralo, prije svega, je ambijent u kojem slikamo. To je rijeka Una, zatim domaćini koji su krasni, kao i moje kolege slikari jer su kolonije prilika da se družimo u našoj struci - zaključio je Sredojević.

Pored pomenutih, učestvovali su i slikari Ognjen Tepavčević iz Gradiške, Olivera Šipka, Marija Bjelošević i Branko Jungić iz Banjaluke i domaćini Danijela Kolundžija i Ivana Blagojević.

Izložba radova sa prošlogodišnje kolonije “Rakani” dostupna je posjetiocima u Kulturno-obrazovnom centru Novi Grad do 25. avgusta.

Svijetla tačka

Načelnik opštine Novi Grad Miroslav Drljača naveo je da je kolonija svijetla tačka u godini u kojoj je veliki broj manifestacija otkazan.

 - Ono što treba da radimo u narednom periodu jeste da održavamo redovno koloniju, da pokušamo stvoriti što bolje uslove kako bi ona nesmetano funkcionisala i da sam fundus približimo građanima i svima koji dolaze u Novi Grad - rekao je Drljača.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana