Umjetnici odali počast Vladi Miloševiću

Aleksandra Madžar
Umjetnici odali počast Vladi Miloševiću

Banjaluka - Godišnjica rođenja velikog srpskog kompozitora, etnomuzikologa, horovođe, pedagoga i akademika Vlade Miloševića obilježena je juče u Banjaluci u okviru manifestacije koja se održava njemu u čast.

Umjetnici su u znak poštovanja prema liku i djelu ovog srpskog stvaraoca položili vijenac na njegov grob na banjalučkom groblju "Sveti Pantelija". Vlado Milošević (1901-1990) ostavio je neizbrisiv trag u srpskoj umjetnosti.

- Okupili smo se na grobu akademika Vlade Miloševića da mu odamo počast i slavu za sve što je uradio za nas na polju nauke, muzike i kulture uopšte. Činimo to svake godine i činićemo to i dalje, uz obavezu da nastavimo tamo gdje je on stao - rekao je dekan banjalučke Akademije umjetnosti Luka Kecman.

O vrijednostima koje je banjalučki kompozitor utkao i istoriju muzike govorio je i književnik Ranko Risojević.

April je u Banjaluci u znaku manifestacije "Dani Vlade S. Miloševića", a organizator - banjalučka Akademija umjetnosti, omogućila je publici da se prisjeti izuzetnih djela ovog kompozitora.

Manifestacija je svečano počela 6. aprila otvaranjem izložbe "Milunka Savić" u Banskom dvoru i premijerom predstave "Solunci govore" na sceni Narodnog pozorišta Republike Srpske. Bogat program trajaće sve do 29. aprila kada će premijerno biti izvedena opereta "Orfej u podzemlju", takođe u nacionalnom teatru Srpske.

Značajan događaj koji će Banjalučanima pružiti mogućnost da se na poseban način upoznaju sa životom i radom ovog srpskog umjetnika je izložba "Život protkan notama - Vlado S. Milošević". Autor postavke, koja će biti otvorena sutra u 19 časova u Muzeju Republike Srpske, jeste kustos etnomuzikolog Sanja Pupac. Ona je sa muzeološke strane kroz izložbu prikazala rukopise, radove, lične stvari i spomen-sobu Vlade Miloševića.

- Izložba je dio projekta koji je započet 2008. godine kada smo počeli da pravimo popis svih njegovih kompozicija i ličnih stvari. Popisivanjem notnih djela nastala je i izložba koja je rađena u saradnji sa Akademijom umjetnosti - rekla je Pupac.

Kako kaže, za naziv izložbe odlučili su se jer je život ovog akademika zaista bio ispunjen notama.

- Svi ti notni zapisi doveli su Vladu Miloševića do velikih kompozicija. Bilo bi mnogo značajno kada bi se one danas izvodile u većem broju - kazala je Pupac.

Nada se da će ova postavka, koja sadrži i dio digitalne građe, omogućiti svim muzičarima koji se bave djelom Vlade Miloševića da lakše pronađu potrebne notne zapise.

Naučni skup

Međunarodni naučni skup "Vlado Milošević, kompozitor, etnomuzikolog i pedagog" biće otvoren danas u 10 časova u kamernoj sali Akademije umjetnosti. Nastavak diskusije o ovoj temi uslijediće sutra u 10 časova, takođe na banjalučkoj Akademiji umjetnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana