Umjetnici na tragu Kočića

Aleksandra Madžar
Umjetnici na tragu Kočića

Banjaluka - Polaganjem vijenaca na spomenik srpskom velikanu pisane riječi Petru Kočiću svečano je, 48. put, otvorena kulturna manifestacija “Kočićev zbor”.

Predstavnici Zavičajnog društva “Zmijanje” odali su počast Kočiću, a otvaranje su svojim stihovima uveličali pjesnici Živko Vujić, Ranko Preradović, Slobodan Bošković i Miladin Berić, kao i nastupi KUD-a “Veselin Masleša” i ansambla “Zdravka Ćosića”.

- Banjaluka, Zmijanjci i Krajina imaju kome da pripremaju svetkovine, jer će lik i djelo Petra Kočića uvijek krasiti ovaj kraj i narod - rekao je predsjednik Zavičajnog društva “Zmijanje” i potpredsjednik Organizacionog odbora “Kočićevog zbora” Nedeljko Čubrilović.

On je poručio da se kroz “Kočićev zbor” i manifestacije u okviru ovog događaja treba čuvati Kočićeva zaostavština. Značaj Petra Kočića u kulturi i umjetnosti i njegov uticaj na svijest stvaralaštva mogli su da vide svi ljubitelji slikarstva, jer je ovom prilikom u izložbenom salonu Banskog dvora Kulturnog centra otvorena izložba djela nastalih na likovnom saborovanju “Zmijanje 2013”.

Ovaj slikarski saziv Petru Kočiću u čast ove godine okupio je deset slikara koji su inspirisani zmijanjskim predjelima, poezijom i prozom ovog pisca, stvarali u Stričićima od 11. do 18. avgusta.

- Bilo je jako lepo stvarati u okviru ovog saborovanja. Moje interesovanje je večno propadanje srpskog sela - rekao je slikar i likovni pedagog Milinko Ristović iz Srbije.

Kako je kazao, od studija nije napustio tehniku ulje na platnu, pa je i ovaj put slikao na taj način.

U okviru manifestacije svečanog otvaranja “Kočićevog zbora” upriličen je i književni portret tri banjalučka književnika, koji su obilježili 50 godina stvaralaštva.

Bogat kulturno-umjetnički program “Kočićevog zbora”, koji će još obuhvatiti razne književne večeri, izložbe, trajaće do 25. avgusta.

Učesnici saborovanja

Ove godine u saborovanju su stvarali Novak Demonjić-Ozrenski iz Beograda, Radovan Špirić i Živko Šušnica iz Banjaluke, Milinko Ristović iz Raške, Pavle Ristićević iz Doboja, Svetislav Ludoški iz Zrenjanina, Jovan Pantović iz Priboja, Boro Janković iz Zelenkovica, Dušan Čavić iz Rume i Tijana Ristović-Milošević iz Raške.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana