Umjetnici iz Republike Srpske pozvali sve da poštuju vanredne mjere: Budi heroj i spasi živote

Aleksandra Glišić
Umjetnici iz Republike Srpske pozvali sve da poštuju vanredne mjere: Budi heroj i spasi živote

Umjetnici iz Republike Srpske pozvali su sve ljude da poštuju mjere zbog pandemije izazvane virusom korona, ističući koliko je važno da se pridržavamo propisanih pravila uz minimalno kretanje i rad od kuće.

Ovi stvaraoci govorili su za “Glas Srpske” o tome koliko je neophodno da svi budemo disciplinovani i da ni za trenutak ne zaboravljamo da svako od nas nosi dio odgovornosti.  

Književnik Berislav Blagojević pretpostavlja da su mnogi poziv na samoizolaciju naučili kao pjesmicu, ali smatra da postoje i oni koji očigledno nisu svjesni opasnosti koja nas je zadesila.

- Zbog toga je neophodno iznova pozivati ljude da ograniče kretanje, susrete i druženja sa drugima. Samokontrola, odgovornost prema sebi, ali i prema drugima, možda nikad nije bila potrebnija. Postoje mnogi koji na razne načine pomažu ljudima u ovoj situaciji. Za ostale bi bilo poželjno da pomognu pasivnošću, jer ponekad ne činiti ništa ili ne činiti mnogo zapravo znači činiti sve - naglašava Blagojević.

Oglasila se i prvakinja Narodnog pozorišta Republike Srpske Slađana Zrnić.

- Nadam se da će, kada prođe ova pandemija, neki usvojiti i zadržati navike koje su stekli. Solidarnost, pranje ruku, opšta higijena, kvalitetno vrijeme provedeno sa porodicom i povratak prirodi... ako se vratimo na staro “Nećemo mi niđe” - napisala je Zrnićeva na svom “Fejsbuk” profilu.

Stvaraocima koji su pozvali ljude na solidarnost pridružila se i glumica Dječijeg pozorišta RS Đurđa Vukašinović.

- U ovom trenutku nije važno da li je ovo teorija zavere ili je to vapaj naše Majke Zemlje. Činjenica je da smo u problemu. Budi heroj i spasi živote. Misli i na druge, ne samo na sebe. Misli globalno, a deluj lokalno!! Ostani kod kuće!! Peri ruke!! Drži distancu!! Bolje sprečiti nego lečiti! - poručila je Vukašinovićeva.

Kompozitor i dirigent Mladen Matović ističe da u ovako složenoj situaciji imperativ u ponašanju svakog od nas mora biti sadržan u riječi odgovornost.

- Budimo odgovorni i poštujmo bez pogovora sve propisane mjere jer to je jedini način da zaštitimo sebe i svoje najmilije od nevidljive pošasti koja je iza sebe već ostavila nesagledivu štetu na globalnom nivou. Ovo je neočekivana prilika za kolege umjetnike da ovaj “prinudni odmor” iskoriste za stvaranje, a iskreno se nadam da će sve ovo u najskorije vrijeme biti iza nas, kada će nam trebati nova snaga, solidarnost i razumijevanje da krenemo dalje i vratimo se životu prije korone - kazao je Matović.

Glumica Narodnog pozorišta RS Ljiljana Čekić podsjeća da je normalno da vršimo svoje građanske dužnosti, odnosno da slušamo preporuke Kriznog štaba.

- Ne razumijem ljude koji krše pravila ne shvatajući da to rade na ličnu i kolektivnu štetu. Ovo nije raspust, godišnji odmor, već vanredna situacija i nije vrijeme za roštiljanja i masovnu promenadu na Banj brdu. Što budemo disciplinovaniji, kriza će kraće trajati. Zar je toliki problem poslušati preporuke onih koji više znaju o pandemiji? Lično mislim da bi sve trebalo da bude strože kako bi se ovo stanje brže završilo - kaže Čekić.

Na važnost kolektivne odgovornosti ukazuje i umjetnica i vokalni pedagog Maja Manojlović.

- Ovo je trenutak kada moramo zaštititi sebe, ali i sve oko sebe. Budite savjesni građani Republike Srpske. Ostanite kod kuće i već ste uradili mnogo - kaže Manojlovićeva.

Izolacija

Nije lako biti čovjek

kada su vremena teška.

Nepromišljen jedan potez

može biti kobna greška.

 

Čitaj što dugo želiš,

pogledaj dobre filmove,

poigraj se sa djecom,

usadi ljubav, povjerenje.

 

Posveti se malo sebi,

odgovoran si za druge.

Sve ovo će jednom proći,

lakše bez panike i tuge.

 

(Književnica Aleksandra Čvorović poslala je poruku pjesmom koju je napisala.)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana