Umjesto na more hrle u čitaonicu

Jasmina Perišić
Umjesto na more hrle u čitaonicu

Banjaluka - U čitaonici Narodne i univerzitetske biblioteke Republike Srpske posljednja dva mjeseca traži se mjesto više, što u ljetnjem periodu do sada nikada nije bio slučaj.

Koordinator Univerzitetskog odjeljenja Narodne i univerzitetske biblioteke RS Danka Delić rekla je da je najvjerovatniji razlog za povećan broj posjetilaca čitaonici loše vrijeme i materijalna oskudica usljed koje, vjerovatno, studenti nisu bili u mogućnosti da odu na ljetovanje.

- Svake godine u ljetnjim mjesecima naročito u julu i avgustu  broj korisnika u univerzitetskim čitaonicama manji je za jednu trećinu u odnosu na godišnji prosjek. Sada imamo, povećan  broj postdiplomaca i doktoranata. Oni odmore, po svemu sudeći, koriste za intenzivniju posvećenost naučno-istraživačkom radu i pripremi master, magistarskih i doktorskih radova - rekla je Delićeva.

Kako je istakla najmanju posjećenost imaju čitaonice za strane jezike.

- Čitaonice za njemački, francuski i ruski jezik nikada nisu bile naročit predmet interesovanja, pa ni sada u ljetnjem periodu. Imamo baš slab odziv korisnika, i čini nam se da su oni više okrenuti učenju stranih jezika za koje su se opredijelili, dok proučavanju kulture i književnosti na tom jeziku nisu posvećeni - smatra Delićeva.

Ipak većinu čitalaca koji posjećuju čitaonice Narodne i univerzitetske biblioteke RS čine studenti Medicinskog i Pravnog fakulteta, jer kako kažu, nemaju adekvatnih čitaonica na svojim fakultetima.

Studentkinja prava Jelena Obradović kaže da rado posjećuje čitaonicu jer tu mnogo više nauči nego kod kuće.

- Sviđa mi se atmosfera i disciplina koja se osjeća u čitaonici. Podstiče me da se udubim, a i uslovi nisu loši. Klima radi stalno, pa nije vruće. Jutros je bila puna čitaonica pa sam učila u dijelu hodnika gdje se uglavnom čitaju novine  - rekla je Obradovićeva.

I student medicine Slavko Rolih rekao je da svakodnevno dolazi u čitaonicu Univerzitetske biblioteke.

- Spremam ispite i ovdje sam svakodnevno od devet časova ujutro pa do podne. Dolazim stalno pa i u ovom ljetnjem periodu nisam pravio pauze, jer nisam išao nigdje na odmor - rekao je  Rolih.

Književne avanture

Oni koji ne uče za predstojeće ispite, u čitaonicama Narodne i univerzitetske biblioteke RS uživaju uz omiljeno štivo.

- Ljetnji period iskoristim da pročitam svoje omiljene knjige, ali i popularna i trenutno aktuelna književna djela. Za uživanje u avanturama književnih likova odlučujem se za prostorije čitaonice, zbog udobnosti i mira koji ovdje imam - rekla je Banjalučanka Nada Popadić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana