Umjesto knjiga izdaju ajpede

Aleksandra Madžar
Umjesto knjiga izdaju ajpede

San Antonio - Sudbina knjige u vrijeme digitalizacije u ne tako dalekoj budućnosti izgledaće tako da će se iz biblioteka pozajmljivati "ajpedovi" i "ajmekovi" umjesto požutjelih knjiga. Iako veliki broj ljudi ipak više vole miris prave knjige, tableti se već uveliko nalaze na policama prve biblioteke bez štampanog materijala "BiblioTech" u San Antoniju.

Ova biblioteka vrijedna je 2,3 miliona dolara, a u njoj nema nijedne knjige i upravo to je čini popularnom za posjetioce koji dolaze čak iz Hongkonga kako bi eventualno ideju odnijeli kući. Članovi tokom prve posjete prolaze kratak kurs pretrage digitalnih knjiga i tableta.

Ovakav vid biblioteka već godinama postoji u studentskim kampusima, ali je okrug Beksar u kojem se nalazi "BiblioTech" ušao u istoriju otvorivši prvu javnu biblioteku u SAD koja funkcioniše bez štampanog materijala.

Nevjerovatan je podatak da je kroz ovaj virtuelni svijet knjige za samo godinu prošlo više od 100.000 posjetilaca. U vrijeme školskog raspusta pronaći slobodan "ajmek" je često nemoguća misija, a većina čitača ima po pet učitanih knjiga.

Zaposleni u "biblioteci budućnosti" ukazali su na prednosti u radu, iako su svoje iskustvo stekli u tradicionalnim bibliotekama. U zaborav su otišle pogrešno vraćene knjige izgubljene na gomili, iscijepane stranice, nevraćene knjige, a i prostor je ekonomičniji.

Da je neophodno usvajanje novih standarda za sve tipove biblioteka, složila se i šef Edukativnog centra u Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci Republike Srpske Željka Komlenić.

- Više pažnje treba posvetiti digitalizaciji, konzervaciji, kao i prezentaciji kulturnog nasljeđa biblioteka u međunarodnim okvirima i na kraju, veća ulaganja u edukaciju i stručno usavršavanje bibliotekara - smatra Komlenićeva.

Budućnost

Budućnost javnih biblioteka izgledaće poput "Epl" radnji. Redovi blistavih "ajpeda" i "ajmekova". Stotine drugih tableta dostupnim svima sa članskim karticama. U Ostinu gradske vlasti grade biblioteku vrijednu 120 miliona dolara koja će, kako je planirano, biti otvorena 2016. godine. Čak je i mala, tradicionalna biblioteka otvorena u obližnjem gradiću Kajl koštala milion dolara više od "BiblioTech" u San Antoniju.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana