Ulazak u svijet najumnije Srpkinje

Priredila: Aleksandra Madžar
Ulazak u svijet najumnije Srpkinje

Beograd - Rekonstruisana soba od stvari koje je usmenim testamentom zaveštala Univerzitetskoj biblioteci "Svetozar Marković" cijenjena srpska književnica i akademik Isidora Sekulić biće otvorena danas u Kući kralja Petra.

U sobi će biti prikazana jedinstvena izložba koja je ujedno ekskluzivna prilika da publika vidi njene lične stvari,  namještaj, knjige, dokumentaciju, sitne predmete, koji se čuvaju u Legatu Isidore Sekulić.

Projekat ima istorijsko-umjetnički i edukativni karakter i od izuzetnog je značaja za domaću i regionalnu kulturnu scenu, naglašavaju autorke Laura Barna i Lidija Jakšić.

Pored izložbe, projekat "Isidora" obuhvata i prateće programe vezane za veliku književnicu, književno veče posvećeno stvaralaštvu Isidore Sekulić, Čajanke u pet sa muzičkom pratnjom kao omaž njenim čajankama i stručna vođenja kroz izložbu.

Izložbu će otvoriti upravnik Univerzitetske biblioteke "Svetozar Marković" prof. dr Aleksandar Jerkov i predsjednik GO Savski venac Dušan Dinčić.

U muzičkom programu nastupiće pijanistkinja i kompozitor Vera Milanković, koja će izvesti dvije pjesme za klavir iz ciklusa "Norveška", nastale u čast ove izložbe.

Ciklus "Norveška" nastao je kao inspiracija proznim tekstom "Pisma iz Norveške" Isidore Sekulić, koje je Vera Milanković najprije pretočila u stihove, a potom u muziku.

Organizatori izložbe su Kuća kralja Petra Prvog, Univerzitetska biblioteka "Svetozar Marković", GO Savski venac i Fond "Isidora Sekulić".

Ljepota stvaralaštva

Do kraja, i bez ostatka, posvećena ljepoti smislene riječi, književnica Isidora Sekulić je za života stekla uvaženje kao najobrazovanija i najumnija Srpkinja svoga vremena. Znalac više jezika, poznavalac više kultura i područja umjetničkog izražavanja, Isidora Sekulić je kao pisac, prevodilac i tumač književnih djela ponirala u samu suštinu srpskog narodnog govora i njegovog umjetničkog izraza, smatrajući govor i jezik kulturnom smotrom naroda. Pisala je o Branku Radičeviću, Đuri Jakšiću, Lazi Kostiću, Petru Kočiću, Milanu Rakiću, Veljku Petroviću, Ivi Andriću, Momčilu Nastasijeviću i drugima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana