»Ulazak« u slike i u maštu umjetnika

Priredila: Mirna Pijetlović
»Ulazak« u slike i u maštu umjetnika

St. Peterburg - Poštovaoci djela španskog slikara Salvadora Dalija sada mogu u potpunosti da se prepuste nadrealnim tvorevinama ovog genija, a slikarska umjetnost je neobičnim pojektom Dalijevog muzeja na Floridi dobila jednu sasvim novu dimenziju, koja je i te kako zainteresovala posjetioce.

Dalijev muzej u St. Peterburgu na Floridi, u kom se nalazi više od 2.000 njegovih djela, predstavio je virtuelni projekat koji omogućava posjetiocima da istraže maštu umjetnika "ulazeći" u njegovu sliku iz 1935. godine, "Sjećanje na arheološko porijeklo Miletovog 'Angelusa'". 

Objavljen je i video koji vam može približiti to iskustvo, a koji je pregledan nekoliko hiljada puta. Video predstavlja samo djelić onoga što možete iskusiti ako vam se pruži prilika da posjetite ovaj jedinstveni muzej.

Muzej "Salvador Dali" na Floridi uradio je ovaj projekat u saradnji sa kompanijom "Dizni", a ova jedinstvena virtuelna izložba posjetioce vodi u svijet ovog umjetnika i pokazuje kako njegove nadrealne slike i arhitektura, koje bukvalno oživljavaju pred vašim očima, utiču na ljubitelje njegove umjetnosti širom svijeta.

Ovo iskustvo naziva se "Dream of Dali" i u okviru njega upotrebljeno je nekoliko legendarnih slika Salvadora Dalija.

Ovaj muzej nastao je na osnovu privatne kolekcije bračnog para Morse iz Klivlenda, Dalijevih višedecenijskih mecena i prijatelja. U januaru 2011. godine otvorena je nova zgrada muzeja podignuta po projektu biroa HOK.

Muzej "Salvador Dali" od osnivanja 1971. godine do danas već je jednom mijenjao lokaciju kako se broj posjetilaca povećavao. Muzej je tako dobio novu zgradu, projektovanu po njegovim potrebama. Posebna staklena struktura koja u jednom dijelu obavija betonsku zgradu sastoji se od devet stotina trouglastih stakala koja formiraju dvije ispupčene zakrivljene transparente mase - Iglo (dostiže visinu od 14 m) i Enigmu (sa visinom od 23 m).

Zanimljivo je i to što, mada se tako ne čini, nijedna od dva trouglasta staklena panela u zakrivljenim strukturama nisu identična. Enterijerom muzeja dominira betonsko spiralno stepenište koje je smješteno u zoni staklene strukture Enigma.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana