Ukradena 61 skulptura Jovana Soldatovića

Blic
Ukradena 61 skulptura Jovana Soldatovića

Novi Sad - Od 100 skulptura Jove Soldatovića, koliko se nalazilo u legatu na Petrovaradinskoj tvrđavi, ukradeno je više od polovine – 61, prenosi “Blic”.

Policija je do sada pronašla 23 skulpture, a intenzivno traga za preostalim djelima.

U pitanju su radovi u gipsu, vosku, bakru i bronzi, izuzetne umjetničke vrijednosti, iz različitih perioda stvaralaštva Soldatovića.

Od prošlog novembra niko od članova porodice do prošlog mjeseca nije dolazio do legata, kada je sin velikog vajara dr Srđan Soldatović našao obijena vrata.

- Legat je i ranije obijan u više navrata, ali nikada nije bilo krađe. Od novembra nismo dolazili i pre par nedelja smo shvatili da je legat opljačkan. Policija je u ekspeditivnoj akciji uspela da pronađe 23 skulpture, a među njima i neke koje nismo odmah znali da su ukradene, tako da se ispostavilo da je konačni broj nestalih dela 61 - priča sin velikog vajara dr Srđan Soldatović.

Umjetnički radovi smješteni u objektu na Petrovaradinskoj tvrđavi su u vlasništvu Soldatovića, a namjenjeni su za legat Jovana Soldatovića gradu Novom Sadu, koji je vajar počeo da osniva još 1981. godine.

Porodica nema novca da plaća sve troškove vezane za održavanje legata, te je objekat u lošem stanju i u njemu nema struje.

Ukradena djela su distribuirana preprodavcima, galeristima, kolekcionarima ili ljubiteljima kradene umjetnosti, a nijedno djelo nije imalo sertifikat o autentičnosti.

Neke od pronađenih i vraćenih skulptura su, nažalost, uništene. I dalje nedostaje 38 skulptura i moguće je da se one nalaze na crnom tržištu.

Bez pomoći uprave grada Novog Sada

Jovan Soldatović je umro 2005. godine i od tada je porodica pokušavala da nađe rješenje kako bi grad brinuo o legatu.

Srđan Soldatović kaže kako prethodna gradska vlast nije ništa činila da se riješi pitanje legata, a ostaje da se vidi hoće li sadašnja gradska vlast imati više razumijevanja za tu veliku zadužbinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana