Ugroženi status i ime srpskog jezika

Mirna Pijetlović
Ugroženi status i ime srpskog jezika

Banjaluka - Dobro je što se upravo u Narodnoj skupštini Republike Srpske postavlja pitanje stanja srpskog jezika, zato što u Ustavu RS uopšte nije definisano o kojem jeziku se radi, kada se govori o Republici Srpskoj.

Rekao je ovo na tematskoj sjednici “Izučavanje i njegovanje srpskog jezika u RS”, koju je juče organizovao Odbor za obrazovanje, nauku, kulturu i informisanje Narodne skupštine RS, ugledni lingvista profesor dr Miloš Kovačević, koji je pojasnio da je visoki predstavnik eliminisao odredbu o definiciji jezika u Ustavu RS.

- Upravo je zato danas vrlo bitno pokazati da srpski jezik u RS jeste jezik koji govori sav srpski narod. To nije jezik Republike Srpske, nego jezik Srba. Problemi srpskog jezika u RS su u stvari problemi našeg jezika na čitavoj srpskoj teritoriji i čitavog srpskog naroda, bez obzira gdje on živi - rekao je Kovačević.

Istakao je da je od velike važnosti povući paralele srpskog jezika i drugih jezika u identitetu samih jezika na nivou čitave BiH, kao i srpske jezičke politike, što je bitno, kako za narod, tako i za sve institucije.

- Jezičku politiku ne sprovode samo lingvisti, nego i političari, i to je jedna vrsta zajedničkog nastupa jednih i drugih. Ukoliko postoji disharmonija između srpske nauke o jeziku i srpske politike, onda zapravo uništavamo sami sebe, odnosno vlastiti identitet - upozorio je Miloš Kovačević.

Upravo je iz tih razloga, kaže Kovačević, Narodna skupština RS najbitnije mjesto na kojem se govori o jeziku, jer je BiH najproblematičnije mjesto za status srpskog jezika.

- Nema nijedne zemlje gdje isti jezik ima tri imena i tri različite norme. Tu srpski jezik ima dvostruku vrijednost, a to je vrijednost tzv. opšteg gramatičkog jezika sa eksplicitnom normom i vrijednost normativno jednoga dijela tog jezika koji ima vlastitu normu koja se ne podudara sa konvencionalnim, ili dogovorenim normama koje imaju Bošnjaci i Hrvati - kaže Kovačević.

Sličnog mišljenja je i profesor i lingvista Milanka Babić, koja je naglasila da je od izuzetne važnosti zaštita i kulturna moć srpskog jezika.

- Potrebno je kroz sve društvene sfere podići svijest srpskom narodu o očuvanju svog jezika, kulture, ali i pisma - ćirilice, koja je i te kako ugrožena. Ćirilica svakako mora postati zvanično i službeno pismo Srba u RS - rekla je Babićeva.

O stanju, problemima i izazovima sa kojima se susreće srpski jezik, osim Kovačevića i Babićeve, govorili su i drugi brojni eminentni stručnjaci.

Tematska sjednica održana je povodom 1.150 godina slovenske pismenosti.

Preimenovanje jezika          

Odgovornost Srba za vlastiti jezik dvostruko je veća od odgovornosti onih koji su ga preimenovali, ocijenio je Miloš Kovačević.

- Srbi moraju da čuvaju identitet srpskog jezika i kao sistema i kao realizacije. Susrešćemo se sa problemom imenovanja jezika po zemlji u kojoj živimo, a ne po narodima, pa postoji mogućnost preimenovanja srpskoj jezika u varijante bosanskog, što ne smijemo dopustiti - istakao je Kovačević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana