Ugljevik: Zatvorena umjetnička kolonija

Srna
Ugljevik: Zatvorena umjetnička kolonija

Ugljevik - U galeriji Centra za kulturu "Filip Višnjić" u Ugljeviku večeras je otvorena izložba radova petnest umjetnika iz Srbije i Republike Srpske koji su učestvovali u radu Umjetničke kolonije "Ugljevik 2016".

Koloniju je organizovao Misijski odbor Eparhije zvorničko-tuzlanske i Centar za kulturu "Filip Višnjić", sa blagoslovom Njegovog preosveštenstva episkopa zvorničko-tuzlanskog Hrizostoma, a generalni pokrovotelj je opština Ugljevik.


Načelnik ove podmajevičke opštine Vasilije Perić svečano je otvorio izložbu radova, a istovremeno zatvorenom proglasio Umjetničku koloniju "Ugljevik 2016" i zahvalio umjetnicima koji su učestvovali u njenom radu.

"Opština Ugljevik zaslužuje ovu umjetničku koloniju, jer je Podmajevica rodni kraj Filipa Višnjića, velikog umjetnika, velikog srpskog epskog pjevača i guslara. Sa zadovoljstvom smo prihvatili prijedlog našeg episkopa Hrizostoma da budemo domaćini umjetnicima, a da ovo likovno saborovanje preraste u tradiciju", rekao je Perić.

On je naglasio da ova likovna kolonija predstavlja izraz potrebe da opština materijalno pomogne kulturu jer je, ističe Perić, ovaj događaj dokaz da postoji jedinstvo naroda sa obje strane Drine koje niko ne može pokidati.

U ime učesnika Umjetničke kolonije, Ivan Kocić je u znak zahvalnosti dodijelio sliku načelniku Periću.

Direktor Centra za kulturu "Filip Višnjić" Predrag Vujević istakao je da su umjetnici u toku trajanja Umjetničke kolonije napravili 30 umjetničkih djela koji će ostati Centru za kulturu u vlasništvu.

"Ove godine u okviru kolonije trajala je i škola slikanja za djecu uzrasta od pet do petnaest godina, u kojoj je učestvovalo 32 mališana", rekao je Vujević, koji je sa Perićem dodijelio diplome polaznicima škola slikanja.

Umjetnička kolonija "Ugljevik 2016" počela je 26. jula.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana