Udruženje Trebinjaca iz Beograda darovalo nove knjige zavičajnoj biblioteci

SRNA
Udruženje Trebinjaca iz Beograda darovalo nove knjige zavičajnoj biblioteci

TREBINjE - Udruženje Trebinjaca “Jovan Dučić” u Beogradu darovalo je Narodnoj biblioteci Trebinje knjige koje je izdalo to udruženje u prošloj i ovoj godini.

Poklon je uručio sekretar Udruženja Milivoje Mišo Rupić, koji je i autor i priređivač nekih od naslova poklonjenih trebinjskoj biblioteci.

Rupić je posjetio prostorije te ustanove i sastao se sa direktorom Milosavom Supić Vuković, saopšteno je iz Biblioteke.

Prema Rupićevim riječima, Udruženje nastoji da stalno zagovara i njeguje zavičajne teme, te sačuva iskru narodnog govora, običaja i kolektivnog sjećanja na Trebinje.

On je napomenuo da je Udruženje izdalo i brojna djela koja govore o zlatnom dobu srpske diplomatije i Jovanu Dučiću, o zavičajnim velikanima poput Luke Ćelovića Trebinjca, ali i o bolu i stratištima naroda iz ovog kraja, hercegovačkim ustancima, te o vitezovima i intelektualcima koji su svojim zalaganjem donijeli slobodu i oblikovali živote mnogih generacija.

Rupić je naveo da je knjigu “Vojvoda Mićo Ljubibratić” priredio iz poštovanja prema Trebinjcima koji su ostavili velikog traga u srpskom narodu kao što je to vojvoda Mihailo Mićo Ljubibratić.

- Djela ovakvih ljudi opominju da je, radeći dobro za svoju zemlju i svoj narod, na korist svima i u svim generacijama. Knjiga Ko smo – odakle smo je tematski nastavak moje prethodne knjige Sačuvano od zaborava i to su dokumentovana kazivanja o ljudima, njihovim snovima i djelima vezanim za vjekovnu grčevitu borbu ka slobodi i boljem životu u Hercegovini, prikazano kroz više vremenskih perioda, rekao je Rupić.

Direktor trebinjske Narodne biblioteke Milosava Supić Vuković istakla je da je ovaj poklon veoma značajan i da će obogatiti knjižni fond, pogotovo zavičajnu zbirku Biblioteke.

- Knjige koje njeguju kulturu sjećanja uvijek su dragocjene jer iznova treba da pričamo i pišemo o takvim temama, rekla je Vukovićeva i zahvalila Udruženju i Rupiću za vrijedan poklon.

Ona je napomenula da je Udruženje Trebinjaca “Jovan Dučić” u Beogradu i ranije poklanjalo knjige trebinjskoj biblioteci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana