Udruženje pjevača operske muzike Figaro: Cilj afirmacija operske muzike

Aleksandra Madžar
Udruženje pjevača operske muzike Figaro: Cilj afirmacija operske muzike

Banjaluka - Talenat, snaga mladosti i ljubav prema umjetnosti okupila je mlade operske pjevače iz Banjaluke oko zajedničke ideje da osnuju Udruženje pjevača operske muzike "Figaro".

Među članovima Udruženja je i mlada operska pjevačica, sopran Albina Smajlović, koja je ispričala da su "Figaro" osnovali u maju 2014. godine sa ciljem da afirmišu opersku, ali i drugu umjetničku muziku u Republici Srpskoj kao svojevrstan temelj budućoj operskoj sceni u Banjaluci.

- Pripremamo koncert za 11. februar, koji će biti održan u Banskom dvoru Kulturnom centru, kojim ćemo se predstaviti kroz pažljivo biran operski repertoar. Publika će uživati u kvartetima, tercetima i duetima iz opera kao što su "Tako čine sve", "Figarova ženidba" (Mocart), "Norma" (Belini), "Boemi", "Madam Baterflaj" (Pučini), "Rusalka" (Dvoržak), "Lakme" (Delib) i drugi - najavila je Smajlovićeva.

Predsjednik Udruženja je bariton Aleksandar Dragojević, a članovi su soprani Miljana Brezičanin, Ivana Živanić, Lidija Pajić, mecosoprani Ana Simanić, Borjana Mikavica i tenor Vlado Danić.

- Želimo pokazati i dokazati da možemo mnogo. Banjaluka, osim članova Udruženja, ima još mnogo talentovanih mladih pjevača koji, kao mi, nemaju nikakvu priliku da se zaposle u branši za koju su se školovali. Jasno nam je da je kultura, kao svi ostali segmenti društva, u krizi, ali mislim da se uz naše veliko zalaganje može uticati na poboljšanje - naglasila je ova mlada operska pjevačica.

Čekajući da im se pruži prilika, kako je rekla, vrijeme prolazi pa su odlučili tome stati u kraj tako što će sami pokušati da stvore prilike idejama kojih imaju mnogo.

- Nadamo se, naravno, da će nam u naumu pomoći oni koji imaju mnogo više znanja i iskustva, volje i želje da rade i sarađuju s nama. Finansijska podrška, kao i podrška institucija, takođe je više nego neophodna, a podrška publike je svakako najbitnija, jer bez publike ništa ovo nema svrhu. Tu smo jedni zbog drugih - naglasila je Smajlovićeva i dodala da im je velika podrška pijanistkinja Dunja Marković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana