Udruženje književnika Srbije: Svetislav Basara omalovažio Desanku Maksimović

Srna
Udruženje književnika Srbije: Svetislav Basara omalovažio Desanku Maksimović

BEOGRAD - Udruženje književnika Srbije izrazilo je negodovanje zbog toga što je pisac Svetislav Basara u svom romanu "Kontraendorfin" pisao sa omaložavanjem o srpskoj pjesnikinji Desanki Maksimović, kao i zbog toga što je ugledni nedjeljnik NIN dodijelio svoju prestižnu nagradu za roman godine ovakvom djelu.

- Tražimo pomilovanje za grešnog našeg kolegu Svetislava Basaru povodom njegovog romana "Kontraendorfin", u kome je opisao nešto što se nikada nije desilo sa nebeskom Desankom Maksimović. I oprosti mu Bože, jer ne zna što čini u svom delu ovenčanom prestižnom NIN-ovom nagradom - navode iz Udruženja književnika Srbije.

Iz ovog udruženja ukazuje na opšti vrjednosni pad kriterijuma izdavača i urednika u izdavačkim kućama, kao i žirija.

- To dovodi i do ovakvog omalovažavanja ne samo Desanke Maksimović, već nameće trend omalovažavanja srpskih književnih velikana, čime se obezvređuju kulturni identitet srpskog naroda i kulturne vrednosti koje su oni stvorili - ocjenjuje se u saopštenju.

Uz želje da najugledniji srpski nedjeljnik NIN bude opet što je bio, Udruženje književnika izražava žaljenje što se ovaj list "nije izdigao iznad strasti samoporicanja iskazanih u nagrađivanju Basarine umotvorine".

Oni ističu da put zatiranja srpskih književnih vrijednosti nije put NIN-ovog izbavljenja.

- Želimo od srca, kolegi Basari, žiriju i NIN-u da progledaju. Ovakve pojave u srpskoj književnoj kulturi žno basaranž, jer nivo svesti čitalaca je iznad teofilizacije Srbije. Desanka, oprosti nam - navodi se u saopštenju.

U romanu "Kontraendorfin", koji je u ponedjeljak, 25. januara, proglašen dobitnikom NIN-ove nagrade za roman 2020. godine, Basara opisuje jednu skarednu anegdotu, koja se navodno desila sa Desankom Maksimović i pjesnikom Milanom Nenadićem, koji joj se navodno obratio riječima sa seksualnom konotacijom.

Pjesnik Milan Nenadić, koji je prije tri godine dobio upravo nagradu "Desanka Maksimović", juče je za "Večernje novosti" izjavio da je bio zaprepašćen kada je čuo na koji način ga je Basara uveo u roman, te demantovao da se taj razgovor sa Desankom bilo kada dogodio.

- Ko bi se na takav način obratio časnoj starici - rekao je Nenadić.

U obrazloženju NIN-ovog žirija se navodi da je "Kontraendorfin" društvena satira sačinjena od "nemogućih" scena, "nedopustivih" zaključaka, paradoksalnih tvrdnji, cijele ljestvice nadrealizovanih hiperbola, u kojima se pretresaju temelji ne samo srpskog društva i kulture, istorije i politike, nego čitavog savremenog svijeta.

Basara u svom novom romanu "Kontraendorfin" duhovito i britko, bespoštednom satirom, obračunava se sa srpskom mitomanijom, a kroz ironiju i grotesku, likovi su i fikcionalizovane istorijske ličnosti poput Ive Andrića, slikara Mira Glavurtića i Milovana Đilasa.

Žiri u sastavu Teofil Pančić (predsjednik), te Marija Nenezić, Branko Kukić, Ivan Milenković i Marjan Čakarević odlučio je da NIN-ovu nagradu za najbolji roman na srpskom jeziku, objavljen u 2020. godini, dodijeli romanu "Kontraendorfin" Svetislava Basare, u izdanju "Lagune".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana