Udruženja izdavača Srbije i Srpske potpisali sporazum o saradnji

Srna
Udruženja izdavača Srbije i Srpske potpisali sporazum o saradnji

 BEOGRAD - Na 65. Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu danas je potpisan sporazum o saradnji Udruženja profesionalnih izdavača Srbije i Udruženja izdavanja Republike Srpske.

Nakon ceremonije potpisivanja šefu Predstavništva Republike Srpske u Srbiji Mlađenu Cicoviću uručena je Povelja Udruženja profesionalnih izdavača Srbije za posebne zasluge u kulturnoj razmjeni i povezivanju izdavača Srbije i Republike Srpske.

Sporazum su popisali predsjednik Udruženja profesionalnih izdavača Srbije Zoran Hamović i Udruženja izdavača Republike Srpske Nenad Novaković, koji su istakli da je ovaj dokument samo formalizacija dosadašnje saradnje.

"Naš cilj je da se mi, manji, naslonimo na pouzdanijeg i boljeg brata iz Beograda i da na taj način možemo da ostvarujemo neke benefite, prije svega kad nastupamo na međunarodnim manifestacijama, ovdje u Srbiji i u Republici Srpskoj", rekao je Novaković.

On je naveo da će se pokušati zakonodavno riješeti da izdavači iz Srbije mogu učestvovati na otkupu knjiga u Republici Srpskoj i obrnuto. Novaković je istakao da je Cicović kao šef Predstavništva Republike Srpske u Srbiji oslonac i uzdanica za većinu radnika u kulturi iz Republike Srpske i da je Povelja samo način da se krene pažnja na ovog vanrednog pregaoca.

Primajući zahvalnicu, Cicović se zahvalio Hamoviću i Novakoviću prije svega za sve što čine kada je u pitanju knjiga, kultura, srpski jezik i ćirilica za očuvanje srpskog nacionalnog identiteta. Cicović je naveo da 2009. godine, kada je predložio da Republika Srpska na najprestižnijoj kulturnoj manifestaciji u jugoistočnoj Evropi, Beogradskom sajmu knjiga, nastupi na reprezentativnom štandu, nije bilo dovoljno knjiga da se postavi na police štanda.

"Ove godine Predstavništvo na reprezentativnom štandu Republike Srpske predstavlja 34 izdavača i promovisaće 125 paslova. Osim toga na našem štandu su izložena izdanja koja neće biti promovisana, ali su izložena", rekao je Cicović. On je istakao da je u okviru štanda Srpske i štand Udruženja izdavača Republike Srpske na kojem se mogu kupiti knjige.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana