Učenje jezika kroz poeziju

Aleksandra Madžar
Učenje jezika kroz poeziju

Banjaluka - Književni festivali za djecu kreativni su i zanimljivi događaji na kojima mališani imaju priliku da se dodatno upoznaju sa jezikom i naprave svoje prve korake na putu pisane riječi.

Mnogima je to prilika da prvi put glasno izgovore svoje zapisane misli, ali i da se upoznaju sa cijenjenim srpskim piscima za djecu koji rijetko propuštaju ovakve događaje. Mjesto sa kojeg su mnogi mališani uplovili u beskonačno more stihova je i Festival poezije za djecu u Istočnom Sarajevu, koji postoji već trinaest godina.

- Kako naučiti jezik, ako ne kroz izabrane, lijepe riječi, koje se čitaju i pričaju na festivalima poezije. To je prilika da djeca na neposredan način od pjesnika usvoje osjećaj za jezik, rečenicu, metaforu, melodičnost i ritam - rekao je umjetnički direktor poetskog festivala u Istočnom Sarajevu Vitomir Mitrić.

U vrijeme trajanja ovog festivala održava se i bogat prateći program posvećen umjetnosti koji dodatno motiviše na stvaralaštvo.

- Tako su mnoga naša djeca uz manifestaciju poezije za djecu počela da pišu stihove. Ta potreba da se nešto stvori veća je i izraženija kod djece nego kod odraslog čovjeka, jer dijete je na početku stvaralačkog puta u veliki svijet poezije - smatra Mitrić.

Priliku da najmlađe zaljubljenike u pisanu riječ odvede na veliki dječiji festival u Beogradu, "Vitezovo proleće", imao je srpski književnik Goran Vračar iz Istočnog Sarajeva.

Umjetničku i obrazovnu težinu ovom festivalu, koji se održava u Centru "Sava" u organizaciji glavnog i odgovornog urednika književnog časopisa za djecu "Vitez" Nedeljka Popadića, daju i nagrade za mlade stvaraoce.

 - Od velikog je značaja što se nagrađuju radovi iz svih oblasti umjetnosti, pisane riječi, crteža, karikature, muzike... Sa druge strane, mladi su ove godine imali priliku da se upoznaju sa velikim pjesničkim imenima Dobricom Erićem, Milovanom Vitezovićem, Rajkom Petrovim Nogom - podsjetio je Vračar.

Talentovani mladi učenici Srednje muzičke škole u Istočnom Sarajevu Jovana Bojanić, Luka Novosel, Marko Andrić, Pavle Ivanović i Petar Šućur ove godine predstavili su se u muzičkom dijelu programa.

- Pjesmu Nedeljka Popadića "Šta sam sve rekao jednom cariniku" oni su komponovali zajedno sa profesorom Mladenom Jankovićem, a u znak zahvalnosti organizator ih je pozvao da je izvedu na festivalu - kazao je Vračar.

Časopis "Vitez"

- Časopis "Vitez" za dječiju književnost je jedini i najprodavaniji u Srbiji. Uskoro bi u Republici Srpskoj trebalo da se pojavi izdanje koje bi bilo prilagođeno našoj djeci. Nadamo se da ćemo ostvariti uspješnu saradnju sa Nedeljkom Popadićem i ovim časopisom, kao i da će naši mališani imati priliku da osjete čaroliju koja ispunjava festival "Vitezovo proleće" - kaže Goran Vračar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana