U Velikoj Britaniji otkrivena Rubensova skica Marije Mediči

Agencije
U Velikoj Britaniji otkrivena Rubensova skica Marije Mediči

London - Crtež koji posjeduje Univerzitet u britanskom gradu Redingu je rad holandskog umjetnika Petera Paula Rubensa (1577-1640), potvrdili su stručnjaci te ustanove, prenose agencije.

Vrijednost skice na kojoj se nalazi lik Marije Mediči razmjera 10,8 centimetara sa 8,9 centimetara procjenjuje se na 75.000 funti (112.642 dolara), prenosi Bi-Bi-Si.

Crtež je nastao oko 1622. godine i još je jedan lik nekadašnje francuske kraljice urađen Rubensovom rukom: njeni portreti nalaze se još u Luvru i Britanskom muzeju i Muzeju Viktorije i Alberta u Londonu.

Za ovaj rad, koji je sredinom prošlog vijeka kupljen za 50 funti (75 dolara), od početka se mislilo da je Rubensov, ali je to tek sada potvrđeno.

Profesor Ana Grucner Robins, sa Katedre za umjetnost na ovom Univerzitetu, nazvala je ovo “veoma zanimljivim otkrićem”.

Robinsova je objasnila da skica pripada grupi crteža rađenih za 21 portret u prirodnoj veličini, koje je Marija Mediči 1622. godine povjerila Rubensu za ukrašavnje Luksemburške palate.

Marija Mediči (1575-1642) bila je kćerka Frančeska Prvog Medičija i druga supruga francuskog kralja Anrija Četvrtog.

Kada je Anri ubijen 1610. dodijeljeno joj je regentstvo koje je obavljala tokom sedam godina u ime maloljetnog sina Luja Trinaestog. 

Nju je izvrsno tumačila Virna Lizi u filmu “Kraljica Margo” (1994) Patrisa Šeroa sa Izabel Ađani u naslovnoj ulozi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana