U toku snimanje dokumentarnog filma o Gradiškoj bolnici

Srna
Foto: Srna

GRADIŠKA - Dokumentarni film o Bolnici u Gradišci, čije je snimanje u toku, obuhvatiće period razvoja zdravstva na gradiškom području od prvih godina poslije Drugog svjetskog rata do danas.

Autor filma Milan Pilipović rekao je da će obuhvatiti priče brojnih sagovornika i da ostaje žal što mnogi koji su ostavili dubok trag u gradiškom zdravstvu danas nisu živi. On je dodao kako su vjerovali da će im biti potrebno manje sagovornika, ali da se, kako snimanje odmiče, nameću važne ličnosti koje imaju šta da ispričaju i teško ih je izostaviti.

"Vjerujem da ćemo iskoristiti njihove izjave da napravimo monografiju o istoj temi. Mi već u pola snimanja imamo duplo više materijala nego što možemo da uvrstimo u film i nameće se logično razmišljanje da snimimo i seriju od nekoliko epizoda", rekao je Pilipović. On smatra da će ovaj film približiti gledaocima značaj Bolnice u istoriji Gradiške, navodeći kako se svaki put iznenadi dobrim svjedočenjima o nastanku i razvoju zdravstva. Pilipović je napomenuo da je snimanje veoma kompleksno i da je na početku bilo dosta dileme na koji način ispričati ovu priču da ona bude potpuna i da gledaocima približi začetke zdravstva, sa naglaskom na bitne momente kao što su epidemije, ratno vrijeme i ostali događaji.

"Gradiška Bolnica, iz ovog što smo saznali od sagovornika, je u posljednjih 50 godina postala veoma respektabilna zdravstvena ustanova koja pruža širok spektar usluga pacijentima sa područja Gradiške i susjednih lokalnih zajednica", istakao je Pilipović. Direktor Bolnice Rajko Dodik, koji je i producent filma, rekao je da je ideja za snimanje nastala kada se pripremao za govor koji je održao na komemoraciji povodom smrti poznate gradiške doktorice Radojke Tendžerić, te da je tada čitajući dokumenta vidio da ima mnogo toga o Bolnici što nije nije znao, iako u ovoj ustanovi radi gotovo 30 godina.

"Mnogo je zdravstvenih radnika radilo u Bolnici u proteklom periodu. Tu je dosta doajena, ne samo gradiške medicine, nego uopšte srpske medicine. Oni su zaslužili da budu pomenuti, a neki i učestvuju u stvaranju ovog filma", istakao je Dodik. Premijerno prikazivanje dokumentarnog filma o razvoju zdravstava i Bolnice u Gradiške, koji bi trebalo da traje oko 45 minuta, planirano je za maj, prvo u amfiteatru Bolnice, zatim u gradiškom Kulturnom centru, a potom u programu Radio-televizije Gradiške, RTRS-a i drugih zainteresovanih medija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana