U susret večerašnjoj premijeri u DPRS: Povratak u djetinjstvo sa Tomom Sojerom

Aleksandra Madžar
U susret večerašnjoj premijeri u DPRS: Povratak u djetinjstvo sa Tomom Sojerom

Banjaluka - Čak i oni koji će uraditi sve drugo samo da ne bi čitali, znaju za dječaka čije su pustolovine ispisane rukom, maštom i stvarnošću Marka Tvena i sami oživljavali kroz svoje djetinjstvo.

Priču o nestašnom dječaku Tomu Sojeru, kovrdžave kosice i plavih očiju, kako ga je u svom romanu slikao Tven, na daskama Dječijeg pozorišta Republike Srpske (DPRS) oživio je poznati reditelj Jug Radivojević. On je nedavno iz Beograda doputovao u Banjaluku te sa našim glumcima vrijedno radio kako bi na najbolji način iznijeli ovu veliku ansambl predstavu tokom čijeg je procesa rada važila ona poznata zakletva koju čestu kao djeca prošapćemo: "Svi za jednog, jedan za sve".

Premijera komada biće održana večeras u 19 časova, kada će se otvoriti i Scena za mlade u Dječijem pozorištu Republike Srpske. U susret premijernom izvođenju za "Glas Srpske" o predstavi su govorili Tom Sojer, kojeg tumači mladi glumac Ivan Perković, i njegov najbolji prijatelj Haklberi Fin čiji je lik oživio Dragan Vučić, student četvrte godine glume na Akademiji umjetnosti u Banjaluci u klasi profesora Željka Mitrovića.

Perkoviću ovo nije prvi put da igra u predstavi za djecu, ali ovo mu je prva uloga u Dječijem pozorištu RS.

- Ukazano mi je veliko poverenje, igram naslovnu ulogu, i nadam se da ću ga opravdati. Igrati Toma Sojera je veliki izazov koji nosi posebnu odgovornost, jer svaki dečak želi da bude Tom Sojer i mašta o tome. Nebrojeno puta sam u toku detinjstva igrao Toma Sojera, a sada imam priliku da ga igram na sceni - kazao je Perković.

Za razliku od Ivana, talentovanom studentu glume Draganu ova premijera ostaće zasigurno u nekom posebnom kutku uspomena, jer je ovo njegov prvi profesionalni angažman.

- Samim tim što se većina scena igra u gledalištu sa minimalnom scenografijom, za mene to predstavlja veliki izazov. Kada uzmemo u obzir da je ovo ansambl predstava, te da u svakom trenutku moramo da dišemo kao jedan, to obavezuje svakog od nas da nosi dozu odgovornosti prema svom partneru - dodao je Vučić.

Najavili su da mališane, ali i njihove roditelje očekuje dinamična i interesantna predstava o bezbrižnom djetinjstvu koje je većina proživjela.

- Deca će shvatiti da je detinjstvo najlepši deo života i da treba da uživaju u tome, a odrasli će se sa nostalgijom setiti tog perioda. Mislim da je ovo zabavna i plemenita predstava, iz koje se može mnogo naučiti - priča Perković.

O saradnji sa velikim pozorišnim znalcem kakav je Jug Radivojević, ali i sa ostalim iskusnijim kolegama ovi mladi glumci imaju samo riječi hvale i jedno bogato iskustvo upisano u njihove pozorišne korake.

- Raditi sa rediteljem koji u svakom trenutku zna šta hoće, a naročito sa rediteljem koji iza sebe ima desetine režiranih predstava, za mene predstavlja veliko zadovoljstvo. Posebno poštovanje dugujem kolegama sa kojima sam radio, jer vas oni prosto svojom pozitivnom energijom tjeraju da iz probe u probu budete sve bolji - ispričao je Vučić.

Glavnom junaku predstave posebno se svidjela ideja reditelja da proširi scenski prostor.

- To zaista daje novu dimenziju i dinamiku. Taj koncept mi se svideo i zbog toga sam prihvatio ovu ulogu. U toku rada je vladala dobra atmosfera i rad sa kolegama iz Dječijeg pozorišta je zaista jedno lepo iskustvo - naglasio je Perković.

Objasnio je i da lik Toma Sojera ima složenu strukturu, uz komentar u romanu da je sastavljen iz tri stvarna lika.

- Dakle, samo je delimično autobiografski i opisuje stvarne doživljaje Marka Tvena tj. S. Klemensa, kako mu je pravo ime. Drugi deo lika predstavlja pravi Tom Sojer, on je zaista postojao, bio je vatrogasac i lokalni heroj, spasao je više stotina ljudi. Treći deo lika je verovatno fikcija, još se ne zna njegovo ime. Sam roman je pisan u tri navrata, Mark Tven mu je posvetio veliki deo života, ali je uspeo da napiše knjigu o najžešćem dečaku na svetu - Tomu Sojeru - zaključio je Ivan.

Glumačka kondicija

Pored toga što je proces rada na ovom komadu u svakom smislu za Vučića bio novo iskustvo, posebno mu je prijalo građenje glumačke kondicije.

- Prosto morate da igrate u šestoj brzini i da dajete sve od sebe kako bi predstava bila živa. Dječija predstava iziskuje neki drugi ritam i tempo, koji drži pažnju publike - kazao je Dragan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana