U subotu treće "Pokrovsko pjesničko saborovanje"

Srna
U subotu treće "Pokrovsko pjesničko saborovanje"

BROD - U Brodu će u subotu, 15. oktobra, po treći put biti održano "Pokrovsko pjesničko saborovanje", u organizaciji Crkvene opštine Brod i Srpskog književnog kluba "Vihor" iz Dervente.

Programom manifestacije predviđeno je da u 13.00 časova učesnici manifestacije u Crkvi Svete velikomučenice Ognjene Marije u Sijekovcu prisustvuju molitvenom pomenu civilnim žrtvama, povodom 30 godina od stravičnog zločina nad srpskim narodom, koji su počinile regularne snage hrvatske vojske i paravojne muslimansko-hrvatske formacije.

U planu je polaganje zajedničkog vijenca ili cvijeća ispred spomen-krsta u Sijekovcu, i kratak čas istorije o stradanju Srba i pravoslavnih crkava na području opštine Brod.

Nakon Sijekovca, učesnici će obići Hram Pokrova Presvete Bogorodice u Brodu, nakon čega u 14.00 časova slijedi promocija zajedničkog zbornika i nastup pjesnika iz regiona.

Protojerej-stavrofor Željko Teofilović istakao je da ove godine učestvuje 115 pjesnika iz Republike Srpske, Federacije BiH, Srbije, Crne Gore, Makedonije, Bugarske, Grčke, Austrije, Rusije i Amerike.

"Cilj ove pjesničke manifestacije postignut je i prvim saborovanjem, a to je svesrpsko i pravoslavno jedninstvo u pisanoj riječi, i to je ono što je najveća dragocjenost ovog saborovanja - jednodušnost u vjeri i očuvanje pravoslavnog i srpskog identiteta našeg naroda", napisao je Teofilović u predgovoru zbornika čija će promocija biti održana u subotu.

Zbornik "Pokrovsko pjesničko saborovanje", priređivača Nenada Simića iz Dervente, objavljen je u izdanju organizatora manifestacije, a biće promovisan u prostorijama Svetosavskog doma u Brodu, gdje će i pjesnici učesnici recitovati pjesme.

"Blagoslov za održavanje manifestacije `Pokrovsko pjesničko saborovanje`, a povodom proslavljanja Pokrova Presvete Bogorodice, krsne slave hrama i opštine Brod, dobili smo od Njegovog preosveštenstva episkopa zvorničko-tuzlanskog Fotija. Pjesnici su dostavili do dvije pjesme koje su uvrštene u zbornik", rekao je Simić.

Prema njegovim riječima, kulturna manifestacija dobila je podršku lokalne zajednice i načelnika opštine Zorana Vidića, a od prošle godine uvrštena je u kalendar događanja u okviru programa "Oktobarske svečanosti slobode".

Sadržaj zbornika obogaćen je fotografijama sa drugih pjesničkih susreta.

Manifestaciju će uveličati i učešće Kulturno-umjetničkog društva "Duško Trifunović" iz Broda, čiji mališani od samog početka održavanja manifestacije učestvju u programu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana