U srijedu počinje festival "Ćirilicom"

Srna
U srijedu počinje festival "Ćirilicom"

PODGORICA - U Budvi će u srijedu, 23. avgusta, početi sedmo izdanje Festivala "Ćirilicom" u okviru kojeg je predviđen bogat kulturni program, a kao najznačajniji književni događaj izdvojeno je gostovanje poljske književnice i dobitnice Nobelove nagrade za 2018. za književnost Olge Tokarčuk.

Festivala "Ćirilicom" počeće koncertom "Vizantijsko pojanje", a potom će uslijediti književni program "Svi vizantijski vasilevsi".


Direktor Narodne biblioteke Budva Mila Baljević rekla je danas na konferenciji za novinare da ovogodišnji festival predstavlja vrh koji je ta ustanova dosegla u organizaciji kulturnih programa u svom trajanju od skoro 160 godina.

"Kao organizatori smo odlučili da ove godine festival produžimo sa uobičajnih dvije na tri nedjelje. Bogat program je osmišljen s ciljem da se afirmiše kulturno nasljeđe i sa namjerom da doprinesemo donekle realizaciji najznačajnijeg projekta naše opštine žBudva – Boka, evropska prestonica kulture 2028. godinež", rekla je Baljevićeva.

Generalni pokrovitelj Festivala je Turistička organizacija Budva koja je prepoznala važnost promocije ćiriličnog nasljeđa bez kojeg su istorija Budve, Boke i Crne Gore nezamislivi.

Predsjednik Savjeta Narodna biblioteka Budva profesor Marija Majkić istakla je da će Festival "Ćirilicom" prije svega biti u službi kandidature Budve i Boke za Evropsku prijestonicu kulture 2028. godine.

Ona je istakla da je riječ o ekskluzivnom projektu koji sadržajem prevazilazi druge kulturne projekte u Budvi i u Crnoj Gori.

Festival se održava do 13. septembra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana