U septembru međunarodna "Kolonija kamena Boro Nježić"

Srna, foto: arhiva
U septembru međunarodna "Kolonija kamena Boro Nježić"

BANjALUKA - Međunarodna "Kolonija kamena, Boro Nježić" biće održana od 7. do 15. septembra na nekoliko lokacija u Gradišci, saopšteno je iz Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske.

Putem međunarodnog konkursa raspisan je javni poziv za dva mozaičara i dva vajara na zadatu i slobodnu temu, a odabrana djela će biti stvarana na licu mjesta u javnom prostoru, stvarajući "muzej na otvorenom", po kome će ova kolonija biti prepoznatljiva kao jedinstvena na širem prostoru.

Za poziciju mozaika odabrana je Ulica Dragoje Lukića, koja se nalazi u centru grada neposredno uz Spomen park, dok će se pozicije skulptura naknadno utvrditi, nakon izrade postamenta i precizno odabrane lokacije, te uz saglasnost autora.

Na svakom umjetničkom djelu biće kju ar kod, te će se putem mobilne aplikacije svi zainteresovani moći upoznati o umjetničkom djelu i umjetniku koji je to djelo izradio, ali upoznati o liku i djelu Bore Nježića i specifičnostima "Kamene kolonije".

U projektu kolonije svake godine direktno će učestvovati najmanje četiri umjetnika odabrana putem međunarodnog konkursa, te studenti Akademije likovnih umjetnika Republike Srpske i Udruženja likovnih umjetnika iz regiona, koji budu učestvovali u radionicama.

Zainteresovani osnovci i srednjoškolci moći će da prođu sve osnovne segmente u izradi umjetničkih djela u kamenu, te da se upoznaju sa likom i djelom Bore Nježića.

Kroz muzej na otvorenom, koji se sastoji od mozaika i skulptura u kamenu, izloženih u javnom prostoru, Gradiška će biti specifična i prepoznatljiva širom regiona.

"Osim Kamene kolonije biće priređen i memorijal umjetniku koji se sastoji od dokumentarno-igranog filma, monografije, formiranja umjetničkog legata i izrade biste u kamenu, koji finansira Zavičajni muzej Gradiška i donatori", navodi se u saopštenju.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana